Espanya només ha reubicat un 10% dels refugiats a què s’havia compromès amb la UE

  • L'estat espanyol és entre els estats més incomplidors, lluny dels nivells de Finlàndia o Irlanda (64%), Malta (85%) o Portugal (42%), segons un informe de la Comissió Europea

VilaWeb

Redacció

12.04.2017 - 14:14
Actualització: 12.04.2017 - 14:27

Espanya només ha acollit 742 refugiats des de Grècia, 144 des d’Itàlia i 350 des dels camps del Líban i Turquia, segons les dades publicades avui la Comissió Europea, i que indiquen de nou que la política europea de repartiment de demandants d’asil acordada fa més d’un any i mig continua sense donar els resultats esperats. La documentació publicada indica que només un 10% de les persones que s’havia compromès l’estat espanyol a acollir des d’Itàlia i Grècia realment han viatjat a la península.

Espanya és entre els estats més incomplidors, lluny dels nivells de Finlàndia o Irlanda (64%), Malta (85%) o Portugal (42%). D’altra banda, l’Estat només ha acollit directament des dels camps de fora de la UE a 350 persones, lluny del compromís de 1.455 que té amb Brussel·les. La Comissió Europea reclama als estats que accelerin el procés i diu que s’ha de donar prioritat als casos que afecten menors.

La Unió Europea compta amb dos mecanismes per respondre a la crisi de refugiats. Per una banda, un sistema de repartiment de les persones atrapades en camps de refugiats a Grècia i Itàlia, i per l’altra l’acollida directa des dels camps exteriors a la UE, com els que hi ha a Turquia, el Líban o la mateixa Síria.

En el primer cas, només s’han reubicat 16.340 persones, un 17% del total, 11.339 des de Grècia i 5001 des d’Itàlia. Alguns països, com Hongria, la República Txeca o Polònia no han participat en el repartiment, mentre que d’altres, com Malta, Finlàndia, Irlanda, Portugal o Letònia ja han complert amb més del 40% dels seus compromisos.

Protecció dels nens
De fet, Brussel·les ha presentat aquest dimecres una sèrie de mesures per garantir els drets dels nens i nenes refugiats. Entre altres mesures, la CE diu que calen agents de protecció de menors en tots els llocs de recepció d’immigrants i refugiats i que cal un bon intercanvi d’informació entre els estats sobre els nens perduts.

‘Les necessitats de cada nen s’ha d’avaluar com més aviat possible un cop arriben i tots els nens han de tenir accés a assistència legal, sanitària, psicològica i educació sense retards i independentment del seu estatus’, diu el comunicat de la CE. Amb els menors que viatgen sols, la Comissió creu que cal valorar la possibilitat de famílies d’acollida per fer tot el possible per oferir alternatives a la detenció administrativa de menors. Brussel·les vol crear una xarxa europea de ‘guardians’ de menors perquè els estats membres puguin intercanviar bones pràctiques sobre com respondre a la situació dels menors, i també anuncia la implementació d’un sistema fiable d’avaluació de l’edat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor