06.06.2019 - 08:49
L’estat espanyol no vetarà l’entrada d’una Escòcia independent a la Unió Europea. Segons el diari The National, Miguel Ángel Vecino Quintana, cònsol general a Edimburg, ho ha certificat en una carta reenviada a funcionaris del govern escocès. En la missiva, el diplomàtic assegura que l’executiu espanyol ‘sempre’ ha mantingut el mateix posicionament: no vetar una Escòcia independent.
Quintana va enviar la carta en primera instància al director del diari Herald, després que el 16 d’abril publiqués declaracions de l’eurodiputat del PP Esteban González Pons, en les quals expressava la seva oposició a la independència. El titular de la notícia era aquest: ‘Un eurodiputat espanyol diu que Escòcia anirà al final de la cua per entrar a la UE.’
El diplomàtic, llavors, va escriure al director que els comentaris de Pons no representen al govern espanyol, ja que no existeix res semblant a una cua per poder accedir a la UE. És a dir, els estats formen part de la Unió si ‘compleixen els requisits econòmics i polítics que marquen els tractats’.
El redactat de la carta és el següent:
«He llegit en l’edició d’avui del vostre diari un article sobre declaracions d’Esteban González Pons, membre del partit conservador espanyol, en les quals afirma que el seu partit blocarà l’entrada d’una Escòcia independent a la Unió Europea.
En aquest sentit, vull fer les següents consideracions:
- El ministre espanyol d’Afers Estrangers, Josep Borrell, ha declarat recentment que Espanya no blocarà l’entrada d’Escòcia a la UE si aconsegueix la independència d’una manera legal. Aquesta sempre ha estat la intenció del govern espanyol.
- El govern espanyol no ha intervingut, i no ho farà mai, en afers interns del Regne Unit o qualsevol altre estat. Per això esperem la mateixa reciprocitat.
- L’entrada a la Unió Europea no depèn en cap cas d’esperar en una cua com qui espera el seu torn en una botiga, tal com diu l’eurodiputat González Pons. L’accés a la UE s’aconsegueix si es compleixen els requisits econòmics i polítics que marquen els tractats.
Per això, senyor director, vull deixar ben clar que les declaracions de González Pons i el seu partit són simplement responsabilitat seva i no pas del govern espanyol.»
The National explica que la carta no es va publicar perquè així ho va voler el cònsol, però va ser reenviada a funcionaris del govern escocès. El diari l’ha aconseguit després de fer una petició d’informació a l’executiu sota l’empara de la legislació sobre llibertat d’informació.