Espanya no té patriotes

  • Arran de l'envit de Vox a Castella i Lleó, PP i PSOE, en compte d'entendre's, ja s'encarregaran de fer més gros el problema

Vicent Partal
15.02.2022 - 20:45
Actualització: 15.02.2022 - 21:45
VilaWeb

Algú dirà que a nosaltres no ens hauria d’importar gens que Espanya no tinga patriotes, però jo crec que sí que ens importa. Que ens importa, si més no, en la mesura que per a recuperar la democràcia hem de derrotar l’estat espanyol i entenent que, per aconseguir-ho, és molt important de saber les seues febleses. I aquesta, l’absència de patriotisme, és una de les febleses més grans de totes les que té.

I supose que algú s’exclamarà preguntant com és possible que jo diga que Espanya no té patriotes si cada dia puja més el nacionalisme espanyol i l’exhibició de banderetes i eslògans és més desacomplexada. Però no parle d’aquests, jo. Sinó dels qui, podent evitar una situació molt difícil a la seua nació, fan passar els interessos parcials per davant dels col·lectius. M’heu sentit massa vegades, em sembla, criticar els nostres polítics per raons semblants, de manera que aquesta vegada toca remarcar els errors de l’altre, ni que siga per a celebrar fins a quin punt ens poden arribar a ajudar.

Les eleccions de Castella i Lleó han obert un debat nou a Espanya, molt més important que no sembla. Fins ara Vox havia declinat de participar en governs autonòmics, tot i que és evident que a Madrid, Andalusia i Múrcia els seus vots formen part del bloc que estabilitza sengles executius. Però ara la decisió de l’extrema dreta d’exigir de ser-hi sacseja el tauler. I el PP haurà de decidir si vol governar, per primera vegada, en coalició amb l’extrema dreta. Però també, alerta, el PSOE haurà de decidir si vol deixar que governe l’extrema dreta o si farà res per impedir-ho.

Ja hem explicat tots moltes vegades que a la major part d’Europa els pactes amb l’extrema dreta són impensables i els partits “constitucionalistes” fan mans i mànegues per a evitar la normalització del feixisme. Recordeu, per exemple, que el president de Turíngia, Thomas Kemmerich, va haver de dimitir i convocar eleccions l’endemà mateix d’haver estat elegit perquè els liberals van acceptar els vots de l’extrema dreta, només els vots, i tota la classe política alemanya, començant per Angela Merkel, se li va tirar a sobre indignada. I els lectors de VilaWeb que tinguen dret de vot a la presidència de la República Francesa de segur que recorden quan van haver de votar –amb una agulla d’estendre al nas– Chirac el 2002 o Macron el 2017 per a impedir que el president fos un dels dos Le Pen i com ho van fer, disciplinadament, pensant que hi havia un interès superior.

A Castella i Lleó, vist en aquesta perspectiva, la solució seria simplíssima. La majoria absoluta és de 41 procuradores: el PP en té 31 i el PSOE 28. De manera que entre tots dos fan de sobres la xifra necessària. La cosa més normal seria, doncs, també per l’estabilitat d’Espanya a llarg terme, un pacte entre tots dos com fos –i que podria ser ben simple, car només que el PSOE s’abstingués en la investidura ja n’hi hauria prou.

Tanmateix, vistes les declaracions d’ahir dels uns i dels altres, és bastant clar que això no passarà. El PSOE, en aquest pacte, hi veu un gran negoci, perquè creu que espantarà el seu electorat i això l’afavorirà a les eleccions següents, de manera que farà passar el seu interès de partit davant de l’interès de país. I el PP no vol un pacte com aquest perquè el seu objectiu és fer fora completament el PSOE de la Moncloa, no pas compartir-la amb ell, i no vol cap precedent en aquesta línia. Per tant, també fa passar el seu interès de partit davant de l’interès de país.

Les raons de tot plegat són ben profundes. Especialment en el cas del PP, que al cap i a la fi, com a continuador acreditat del franquisme, viu encara dins aquella consciència fosca que li fa pensar que ells van guanyar la guerra i els altres són uns estranys, els derrotats, que no tenen el dret de dirigir en cap cas els afers de la nació. En el cas del PSOE la cosa és més difícil d’entendre, però segurament també té a veure amb aquest sentit patrimonial de la política que sembla que s’enganxa del tot si ets espanyol.

Els uns pels altres, en qualsevol cas, faran gros el problema i ells solets ja posaran Espanya en una situació ben difícil a curt termini. Mira: sort en tenim, tu…

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor