13.11.2020 - 15:52
El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que l’estat espanyol recuperi el PIB previ a la covid-19 a finals del 2023, però el nivell d’atur previ a la pandèmia no s’assolirà abans del 2026. En l’anàlisi sobre l’economia espanyola, l’FMI apunta que, malgrat el repunt econòmic dels pròxims anys, l’atur es mantindrà per sobre dels nivells previs a la pandèmia en els pròxims cinc anys i el deute només es reduirà en cinc punts fins al 2025 després d’haver-se disparat fins al 123% del PIB aquest any. Per tal de superar la crisi causada per la covid-19, l’informe de l’FMI remarca que és “important” de mantenir el suport a l’economia, però insta també a abordar-ne les “vulnerabilitats”.
Després d’una previsió de caiguda del PIB del 12,8% aquest any, l’FMI estima un repunt econòmic del 7,2% el 2021, del 4,5% el 2022 i del 3,4% el 2023. Pel que fa al dèficit, l’organisme calcula que es mantindrà per sobre del 4% en la majoria dels pròxims cinc anys i que el deute només es reduirà fins al 118,8% del PIB el 2025.
Per tal d’abordar les “vulnerabilitats” de l’economia espanyola, l’FMI reclama reformes “estructurals” per a una economia “més productiva, verda i digital”. En aquest sentit, defensa el salari mínim com una “xarxa social” i remarca que cal seguir donant suport a les empreses “viables”.
A més, l’FMI avisa que la proposta de pressupostos en què treballa el govern espanyol es basa en un escenari “optimista” perquè preveu un repunt econòmic tres punts superior als càlculs de l’organisme per al 2021. A més, subratlla que caldrà tornar a la “consolidació fiscal” un cop se superi la crisi, per la qual cosa defensa impostos “progressius”, canvis en el mercat laboral i insisteix en una reforma de les pensions perquè siguin “sostenibles”.