04.02.2019 - 10:10
|
Actualització: 04.02.2019 - 20:19
El president espanyol, Pedro Sánchez, ha reconegut aquest matí a Juan Guaidó com ‘el president encarregat‘ de convocar eleccions a Veneçuela. La Moncloa ha fet aquest pas després d’esgotar-se l’ultimàtum que la UE havia imposat a Nicolás Maduro perquè convoqués eleccions presidencials.
Segons Sánchez, Guaidó, que es va autoproclamar president ara fa dues setmanes, té la legitimitat per a ser el president interí del país, ja que fou escollit president de l’Assemblea Nacional de Veneçuela. ‘El poble Veneçuela mereix unes eleccions lliures’, ha dit. El president espanyol també ha anunciat que l’estat encapçalarà el grup de contacte internacional per verificar els comicis.
A primera hora del matí, els governs de França i Suècia ja havien reconegut Guaidó com el president interí de Veneçuela. A continuació, i al llarg de tot el dia, més països europeus han fet el pas, però de moment no hi ha unanimitat: els estats que subscriuen la declaració conjunta no són els 28 que conformen el bloc europeu però sí que són una majoria, que durant aquest dilluns ja han anat manifestant els suports de forma individual. Entre els que s’han sumat a la declaració conjunta hi ha Espanya, Portugal, Alemanya, el Regne Unit, Dinamarca, els Països Baixos, França, Hongria, Àustria, Finlàndia, Bèlgica, Luxemburg, la República Txeca, Letònia, Lituània, Estònia, Polònia, Suècia i Croàcia.
El conseller d’Afers Estrangers, Alfred Bosch, ha evitat ‘considerar o valorar’ el reconeixement de l’estat espanyol i altres estat a Juan Guaidó com a president interí de Veneçuela. ‘Aquí nosaltres no hi podem entrar’, ha dit aquest dilluns en una conferència de premsa durant l’assemblea de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània al Palau de Pedralbes de Barcelona. Bosch ha demanat ‘democràcia, drets humans i pau’.