30.10.2018 - 17:53
|
Actualització: 31.10.2018 - 00:08
El govern espanyol no pensa aplicar el protocol número 16 de la Convenció Europea de Drets Humans. Aquest protocol, en vigor de l’estiu passat ençà, estableix la possibilitat que els alts tribunals dels estats demanin una opinió al Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, abans d’emetre una sentència que pugui entrar en conflicte amb drets fonamentals protegits pel conveni europeu. El govern de Pedro Sánchez ha dit que no ho pensa fer, responent a una pregunta formulada al senat espanyol pel senador d’Units Podem Joan Comorera. El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ja havia demanat a l’executiu aquesta ratificació, que han signat fins ara una desena d’estats, entre el qual el francès.
El gobierno me acaba de contestar que no quiere ratificar el protocolo que permitiría pedir opinión al Tribunal Europeo de Derechos Humanos por parte del TS y del TC antes de emitir una Sentencia que pudiera conculcar derechos humanos. https://t.co/RAJr0Xt0Hn vía @epnacional
— Joan Comorera (@JoanComorera1) October 30, 2018
Ribó va enviar una carta a Sánchez instant-lo a signar la ratificació del protocol, bo i avisant-lo que si no ho feia causaria ‘una manca de garanties de drets humans’ a l’estat espanyol. La resposta del govern espanyol, a la qual ha tingut accés Europa Press, és que ‘no hi ha actualment una opinió favorable’ a signar el protocol –sense concretar quina és aquesta opinió–, que hi ha països que tampoc no l’han signat i que no és pas de caràcter obligatori.
Un altre argument que utilitza el govern espanyol és que ‘vetllen millor pel funcionament del sistema de protecció dels drets humans les jurisdiccions nacionals’. I afegeix: ‘Pel que fa al nostre país, hi ha mecanismes que garanteixen un alt grau de compliment d’aquest principi.’
Aquesta negativa arriba just quan s’ha obert judici oral contra els presos polítics pels fets de l’octubre del 2017, sobre el qual hi ha nombroses denúncies i recursos d’empara presentats al Tribunal Constitucional per vulneracions de drets fonamentals en la fase d’instrucció. Els advocats ja han anunciat que les sentències, previsiblement condemnatòries, seran impugnades al Tribunal d’Estrasburg.