Espanya és el tercer estat de la UE amb més intermediaris per facilitar el frau i l’emblanquiment

  • Un informe dels Verds/ALE a l’Eurocambra denuncia que a l’Estat hi ha 203 companyies que ajuden a crear empreses opaques en paradisos fiscals

VilaWeb

ACN

24.01.2017 - 10:28

Espanya és el tercer estat de la Unió Europea amb més intermediaris que ajudin a evadir impostos o emblanquir diners en paradisos fiscals. Així ho denuncia un informe publicat pel grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu, i que adverteix que a l’Estat hi ha 203 companyies d’aquest tipus, entre elles el gegant financer Santander, que és en la posició número 34 del rànquing mundial d’intermediaris. Basant-se, entre d’altres, en informació dels ‘Papers de Panamà’, el text adverteix que Espanya acull un 3,56% dels facilitadors europeus, el Regne Unit un 40,9% i Luxemburg un 7,07%. Incloent els estats europeus de fora de la UE, Espanya és quarta per l’entrada de Suïssa, que té un 23,16% dels despatxos.

Les empreses intermediàries o ‘facilitadores’ són despatxos o entitats bancàries que assessoren en la creació de companyies ‘offshore‘ en paradisos fiscals, on particulars i empreses poden amagar part dels seus beneficis o emblanquir capitals. Els ‘Papers de Panamà’ van destapar els negocis secrets de centenars de companyies i fortunes de tot el món que utilitzaven aquest paradís fiscal, desviant-hi diners a empreses fantasma.

L’informe publicat aquest dimarts assenyala especialment els bancs suïssos i luxemburguesos, amb UBS o Credit Suisse al capdavant del rànquing de facilitadors internacionals, però també entitats franceses com Société GénéraleCrédit Agricole o BNP Paribas, el britànic HSBC o el nord-americà Citibank. D’Espanya, apareix el Santander en la 34a posició mundial, amb la petició de crear més de 680 entitats offshore pels seus clients a Guernsey, els Estats Units i les Bahames.

La denúncia assenyala Espanya per davant d’altres estats de la UE com França, que té 124 intermediaris, o Alemanya, amb 93. De fet, l’Estat espanyol genera més negoci en aquest àmbit que paradisos com Liechtenstein, amb 123 companyies, Gibraltar, amb 80, o Mònaco, amb 170, tots ells amb règims fiscals especials.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor