El problema d’Espanya és de convivència?

  • El vice-president Pablo Iglesias, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el polític Juan Carlos Monedero reben greus atacs personals al carrer

VilaWeb
Juan Carlos Monedero va rebre insults i crits dissabte passat. Imatge d'arxiu (Foto: ACN)

Redacció

28.07.2020 - 21:50
Actualització: 28.07.2020 - 21:58

‘El problema a Catalunya no és la independència, és la convivència’ (vídeo) és una de les frases més repetides pel president espanyol Pedro Sánchez aquests darrers mesos. Sánchez presentava el conflicte polític entre Catalunya i Espanya com un conflicte social entre catalans. Dels llaços grocs a les pancartes, pintava una Catalunya en etern conflicte i tensió. Era l’actualització del més antic ‘el procés trenca famílies que no es parlen per Nadal’. Paradoxalment, però, la tensió política es viu de manera molt intensa a l’estat espanyol, i algú podria respondre a Sánchez que el problema de convivència el té Espanya, no pas Catalunya. I no és un problema menor, perquè ha afectat tot un vice-president del govern, Pablo Iglesias, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el polític Juan Carlos Monedero. Tots quatre són representants de Podem. Aquests és un resum dels incidents viscuts darrerament a Espanya:

Dissabte passat, Juan Carlos Monedero va ser insultat i intimidat en un bar de Sanlúcar de Barrameda, a Andalusia. Explicat per ell mateix: ‘A Sanlúcar de Barrameda, uns energúmens que deien que eren de Vox van pretendre dir-me qui és espanyol i qui no. Sense èxit. Els insults repeteixen allò que senten als seus mitjans: pagueta, marieta, roig de merda, la teva puta mare. Van sembrant odi al nostre país.’ Monedero va mostrar el vídeo a les xarxes socials:

També dissabte passat, a Toledo, un grup de taurins va protestar contra la visita a la ciutat de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, perquè consideren que el sector no rep prou ajuts per la covid-19. Els taurins van insultar la ministra espanyola (‘porca’) i van arribar a donar cops al seu cotxe oficial. La policia espanyola va haver d’intervenir-hi per protegir-la. Un dels taurins presents a l’acte va penjar aquest vídeo a Twitter:

Fa més dos mesos que Iglesias i Montero reben un escarn diari davant el xalet on viuen al barri residencial de Galapagar, a Madrid. El vice-president i la ministra tenen gent davant de casa cridant-los des del mes de maig. Entre els congregats hi ha membres de Vox i de plataformes contra la llei de violència de gènere, segons informa InfoLibre. La ministra Montero va denunciar l’escarn, i una jutgessa ha decidit d’arxivar el cas perquè ho emmarca en la llibertat d’expressió.

Durant el confinament, Vox va organitzar manifestacions contra les mesures del govern Sánchez, que van començar al barri benestant de Salamanca, a Madrid. El dia que van provar d’exportar-les al barri popular de Vallecas, es van trobar veïns que els increpaven, en desacord amb l’actitud de Vox.

El vell poema fet realitat?
És conegut el vell poema de Martin Niemöller descrivint l’error que es va cometre a l’Alemanya nazi: restar passius davant l’atac contra comunistes, sindicalistes, socialdemòcrates i jueus, perquè molta gent pensava que no era cosa seva. I sí que ho era. Quan els nazis els van atacar, no hi havia ningú per a defensar-los.

A l’estat espanyol, quan l’estat va suspendre els drets dels presos polítics catalans, Iñigo Errejón va considerar que no era cosa seva. ‘Em queda lluny’, va dir.

I quan l’estat va activar el 155, Juan Carlos Monedero va arribar a dir que ‘segurament calia aplicar-lo, perquè s’havien tornat bojos, el problema és com ho fas’. En aquests moments és Podem, el partit més empàtic amb el procés català, i el mateix Monedero, un dels seus dirigents menys empàtics, els qui reben uns atacs que fan reviure de manera crua el vell poema de Martin Niemöller.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor