L’estat espanyol cau en el rànquing de llibertat de premsa de Reporters Sense Fronteres

  • L'estat espanyol cau a la posició trenta-sis, la pitjor d'ençà del 2013 · En l'indicador de seguretat és on obté la pitjor nota

VilaWeb

Redacció

03.05.2023 - 09:41
Actualització: 03.05.2023 - 12:42

L’estat espanyol ha caigut quatre posicions en el rànquing de llibertat de premsa que elabora anualment Reporters Sense Fronteres (RSF). Ara fa un any ocupava el lloc trenta-dos (76,71 punts) i enguany ha baixat fins al trenta-sis (75,37 punts). Dins del rànquing, l’estat està just per sota de les Seychelles i Taiwan, i just per sobre d’Andorra i Macedònia del Nord. Així mateix, RSF desgrana la qualificació de cada país en cinc àmbits diferents: polític, econòmic, legislatiu, social i seguretat. En aquestes categories, les posicions de l’estat són 38, 37, 33, 31 i 55, respectivament.

“El clima de violència contra els periodistes s’ha relaxat amb la desactivació del conflicte català i no s’ha vist tan afectat com en altres països per les manifestacions contra les restriccions de la pandèmia. No obstant això, creix la polarització política en els mitjans, i persisteixen lleis i actuacions judicials qüestionables”, resumeix RSF.

Així mateix, en l’indicador de seguretat, que és el que acumula pitjor nota —l’estat ocupava el lloc 35 ara fa un any—, l’entitat insisteix que després de “la violència contra els periodistes per part de la policia i els manifestants” durant el procés, ara hi ha “assetjament i linxaments a les xarxes socials, particularment per part dels líders i els trols d’extrema dreta i d’extrema esquerra”.

Cal assenyalar que en els moments més àlgids del procés, entre els anys 2017 i 2020, RSF va situar l’estat entre les posicions vint-i-nou i trenta-un en el rànquing de llibertat de premsa. La posició actual és la pitjor d’ençà de 2013.

Qui forma RSF a l’estat espanyol?

La junta directiva de RSF a l’estat espanyol la presideix Alfonso Bauluz (EFE); mentre que Alfonso Armada (Fronterad) i María Dolores Masana (Comissió Deontologia-FAPE) en són presidents d’honor. Pilar Bernal (Telecinco) i Edith Rodríguez (RSF Internacional) exerceixen de vice-presidentes.

Així mateix, el secretari general és Carlos Sánchez (El Confidencial) i la tresorera, Marta López (El Periódico). I les vocals són les següents: Alejandra Agudo (El País), Ebbaba Hameida (RTVE), Laura Losada (AECID), Rosaura Romero (93 metros), María Navarro (RTVE) i Lydia Aguirre (Re-Imagine Europa).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor