14.05.2017 - 10:00
MADRID, 14 (EUROPA PRESS)
El Govern espanyol ha rebutjat aquest diumenge les “inacceptables” declaracions del president veneçolà, Nicolás Maduro, en les quals va acusar al seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, de permetre una “agressió” contra l’ambaixador a Madrid, Mario Isea, i ha advertit que amb elles el líder bolivarià pretén “desviar l’atenció de la profunda crisi” que pateix la nació del Carib.
L’incident va tenir lloc el dimecres, quan Isea va assegurar que estava “segrestat” al costat d’un centenar de persones al Centre Cultural de l’Ambaixada de Veneçuela a Madrid com a conseqüència d’una protesta d’opositors que l’impedia sortir al carrer. L’Executiu espanyol ha assegurat, en canvi, que el cap de la missió diplomàtica va poder abandonar en tot moment el lloc i que hi havia un dispositiu de seguretat desplegat.
Maduro, no obstant això, va insistir el dissabte en què Isea va ser víctima d’una “agressió”. “I Rajoy ho va permetre”, va dir en un acte televisat, en el qual va qualificar de “covard” al president espanyol, que –segons va afirmar– “està enfonsat en el fang més profund” “amb tants escàndols de corrupció”.
L’inquilí del Palau de Miraflores fins i tot va instar el Rei Felipe VI –que el seu nom va haver de preguntar als assistents– a promoure una investigació sobre l'”agressió” perquè hi hagi “càstig legal” pels que van assetjar “un establiment diplomàtic sagrat, protegit per la Convenció de Viena”. Li va demanar que actuï “amb altura d’Estat” i “amb respecte a la història de les relacions” bilaterals.
El Ministeri d’Afers exteriors i Cooperació ha difós aquest diumenge un comunicat en el qual ratlla d'”inacceptables” les paraules de Maduro i critica que “una vegada més recorre a l’insult i a la desqualificació personal cap al president del Govern d’Espanya”.
El departament que dirigeix Alfonso Dastis ha reiterat a més que la “manifestació autoritzada” davant del centre cultural veneçolà “en cap moment va posar en perill la integritat dels assistents a l’acte, doncs va comptar amb l’adequada protecció policial”. “L’ambaixador de Veneçuela es va mantenir en contacte en tot moment amb el Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació”, ha afirmat.
Per això, la Cancelleria espanyola ha considerat que en parlar d'”agressió” i “segrest” Maduro “només pot buscar desviar l’atenció de la profunda crisi política i econòmica que pateix Veneçuela, davant del que Espanya insta la Prefectura del Poder Executiu d’aquest germà país a oferir solucions efectives i veritablement democràtiques als veneçolans”.
“Espanya desitja per als veneçolans el mateix que per als espanyols, el progrés econòmic que satisfaci les necessitats dels seus ciutadans i un règim de llibertats en el qual es respectin els Drets Humans i l’Estat de Dret, en el qual s’alliberin els presos polítics i en el qual es doni al poble el dret a pronunciar-se lliurement, mitjançant el vot democràtic, sobre qui ha de dirigir les destinacions del país”, ha subratllat.
CRISI VENEÇOLANA
La tensió política a Veneçuela va aconseguir un nou pic el març passat, quan el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) va despullar dels seus poders a l’Assemblea Nacional –controlada per l’oposició des de 2016– i va deixar sense immunitat parlamentària als diputats.
El Govern de Maduro va ordenar fer marxa enrere en ambdues decisions, quelcom que el TSJ va complir, però l’oposició i l’Organització d’Estats Americans (OEA) consideren que s’ha produït una “ruptura de l’ordre constitucional” que requereix eleccions anticipades.
Des de llavors, la Taula d’Unitat Democràtica (MUD) no ha deixat de convocar manifestacions multitudinàries que han acabat en durs enfrontaments amb les forces de seguretat. Fins ara, 39 persones han mort, inclosos quatre adolescents, més de 700 han resultat ferides i més de mil han estat detingudes pels disturbis.
Maduro ha convocat una Assemblea Constituent per considerar que és l’única forma de retornar la pau a Veneçuela. La MUD, per la seva banda, ha denunciat que d’aquesta manera el ‘chavisme’ pretén consumar l'”autocop” que va començar amb les polèmiques sentències del TSJ.
L’Assemblea Constituent estarà formada per 500 “ciutadans” que seran triats en les properes setmanes “a través del vot universal, directe i secret”, dels quals la meitat, 250, sortiran de sectors de marcat tall oficialista, segons ha detallat Maduro.