Espanya acaba aquest dimarts el seu propi peix i la resta de l’any dependrà de l’exterior

  • Espanya acabarà aquest dimarts amb el seu propi peix, per la qual cosa fins al 31 de desembre serà peix-depenent de l'exterior, ja que per l'elevat consum dels espanyols, que dobla la mitjana europea, tres de cada cinc peixos que es consumeixen procedeixen d'aigües estrangeres.

VilaWeb
Redacció
08.05.2017 - 12:10

MADRID, 8 (EUROPA PRESS)

Espanya acabarà aquest dimarts amb el seu propi peix, per la qual cosa fins al 31 de desembre serà peix-depenent de l’exterior, ja que per l’elevat consum dels espanyols, que dobla la mitjana europea, tres de cada cinc peixos que es consumeixen procedeixen d’aigües estrangeres.

Així, el 9 de maig és el ‘Fish Dependence Day’, segons la New Economics Foundation (NEF), que des de fa vuit anys calcula els nivells de “peix dependència” de la Unió Europea, així com dels seus Estats membre. El rànquing explica que els països que produeixen tant o més peix del que consumeixen són autosuficients, davant els que en consumeixen més del que produeixen, que són peix-depenents de la resta de peixos d’altres zones del planeta per mantenir el nivell de consum.

Així, l’informe adverteix que aquest fet pot provocar impactes socials i econòmics sobre zones o països que necessiten aquests recursos per alimentar-se molt més que la Unió Europea.

Per exemple, més del 50 per cent de les importacions de peix i mariscs a la UE procedeixen de països en desenvolupament, un 38 per cent en el cas d’Espanya, per la qual cosa la NEF destaca que els països tenen “una gran responsabilitat” a l’hora d’assegurar que només es proveeixen de productes procedents de fonts sostenibles i responsables.

ESPANYA, TERCER CONSUMIDOR DE PEIX DE LA UE

Espanya és el tercer país europeu que consumeix més peix, uns 42 quilograms per persona i any, el doble que la mitjana europea, tot just per darrere de Portugal, que se situa en primera posició amb 54 quilograms, i de Lituània amb 44 quilograms.

Per tant, si Espanya només es proveís del peix que captura la flota espanyola en aigües europees, en el ritme de consum actual ens quedaríem sense peix a principi de maig, concretament a partir d’aquest 9 de maig, mentre que per al conjunt de la UE, el dia de la dependència del peix és el 6 de juliol. Això suposa que la meitat de consum del peix a la UE procedeix d’aigües extracomunitàries.

El resultat de l’informe de NEF aquest 2017 compara la situació actual amb els anys anteriors i revela com els nivells d’autosuficiència podrien augmentar si algunes poblacions de peixos europees no patissin sobrepesca, és a dir, si estiguessin gestionades de manera sostenible conforme al seu rendiment màxim sostenible (RMS).

L’informe insisteix que el nivell d’autosuficiència de peix en la UE “segueix sent massa baix” ja que el consum segueix elevat i, encara que la productivitat de les poblacions de peixos a l’Atlàntic Nord-oriental està augmentant, el grau de sobreexplotació a les aigües de la UE segueix sent massa elevat.

D’altra banda, també inclou algunes dades optimistes, ja que afirma que si almenys 43 poblacions de peixos (de les més de 150 de l’Atlàntic nord-oriental) es restablissin a nivells sostenibles, l’índex d’autosuficiència augmentaria gairebé un mes i mig (43 dies), i retardaria el ‘fish dependence day’ des del 9 de maig fins al 21 de juny.

LA PESCA SOSTENIBLE AUGMENTARIA LES CAPTURES

En aquest context, la NEF exposa en altres estudis que una gestió sostenible de la pesca generaria un augment en les captures, els ingressos i també crearia més llocs de treball.

De fet, precisa que retornar les poblacions de peixos a nivells sostenibles en la UE podria proporcionar més de 2 milions de tones addicionals de peix, més de 800 milions d’euros addicionals de beneficis nets i fins a 60.000 nous llocs de treball lligats al sector pesquer.

“Aquestes dades posen en relleu que els Estats membre de la UE han de mirar més enllà dels costos a curt termini a l’hora de gestionar les seves pesqueres i adonar-se que una explotació sostenible a llarg termini té el potencial d’oferir més beneficis dels que s’obtenen en l’actualitat”, conclou l’estudi.

Respecte de l’informe, l’ecòloga marina de la Fundació ENT Lydia Chaparro ha manifestat que en els últims anys, els ministres de pesca de la UE han establert la meitat dels límits de pesca per sobre dels nivells recomanats pels científics.

No obstant això, ha assegurat que aquest any “tampoc no ha estat una excepció” i que tal com marca la Política Pesquera Comuna, Europa ha de posar fi a la sobrepesca com a molt tard el 2020, però en la data actual, el 48 per cent de les poblacions de peixos avaluades a l’Atlàntic estan sobreexplotades, xifra que ascendeix al 93 per cent al Mediterrani.

“Els ministres de Pesca dels 28 avancen molt lentament cap a la implementació de la política pesquera comuna, i en concret en la consecució d’una pesca sostenible, responsable i pròspera. Una mala praxi que ha de corregir-se en el menor temps possible”, ha postil·lat Chaparro.

En definitiva, valora que l’informe de la NEF conclou que l’augment del consum de peix en un context de poblacions sobreexplotades és “ambientalment inviable i socialment injust”.

Igualment, adverteix que l’elevat consum de la UE i d’Espanya està exportant també la sobreexplotació pesquera a altres zones del planeta, per la qual cosa pot afectar l’autoabastament de peix i la sobirania alimentària a regions més pobres.

L’estudi reconeix també que l’experiència demostra que quan la gestió “es fa bé” i se segueixen les recomanacions científiques els estocs es recuperen tal com s’ha vist amb la tonyina vermella al Mediterrani i el bacallà al Mar del Nord. Per això, recomana que aquest és “precisament, el camí que els Estats membre han de seguir”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor