Les dones que viuen prop d’espais verds tenen menys símptomes de la síndrome premenstrual

  • Un estudi d'ISGlobal relaciona l'exposició a llarg termini a zones verdes amb beneficis en la patologia

VilaWeb

ACN

02.12.2021 - 12:26

Les dones que resideixen en barris amb més espais verds tenen menys probabilitats de patir símptomes de la síndrome premenstrual, en comparació amb les que viuen en veïnats menys verds. Aquesta és la conclusió d’un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) entre més de 1.000 dones de 18 a 49 anys de Noruega i Suècia, que també ha buscat si també hi intervé l’Índex de Massa Corporal (IMC), la contaminació atmosfèrica o l’activitat física. Les conclusions van mostrar que les dones que vivien en barris amb més espais verds presentaven menys símptomes i menys probabilitat de patir quatre dels vuit estudiats: ansietat, depressió, dificultat per dormir i sensibilitat als pits o inflor abdominal.

Aquesta síndrome causa símptomes psicològics i físics clínicament rellevants en fins al 20% de les dones en edat reproductiva. Les dones participants van omplir un qüestionari sobre el seu estil de vida, activitat física i salut reproductiva. Així, van indicar si patien algun dels vuit símptomes comuns: irritabilitat, ansietat, plor o més sensibilitat, depressió, dificultat per dormir, dolor abdominal, sensibilitat en els pits o distensió abdominal, i mal de cap. L’estudi va fer servir l’Índex de Vegetació de Diferència Normalitzada (NDVI) per mesurar els espais verds propers als domicilis de les participants. També es va analitzar l’IMC i es va estimar l’exposició residencial a la contaminació atmosfèrica –diòxid de nitrogen (NO2) i matèria particulada PM2,5 i PM10–.

L’investigador d’ISGlobal i coordinador de l’estudi, Payam Dadvand, alerta que en analitzar-se l’exposició als espais verds en un moment concret en el temps, l’anàlisi no dona cap resultat significatiu. Per això, destaca la importància que l’exposició sigui a llarg termini, on sí que es van trobar beneficis.

L’investigador de la Universitat de Bergen i primer autor de la publicació, Kai Triebner, ha explicat que tres dels quatre símptomes que milloraven eren psicològics. Això coincideix amb el que ja se sabia: el contacte amb la natura és beneficiós per reduir l’estrès i millorar la salut mental. Triebner ha afegit que l’estrès pot empitjorar els símptomes de la síndrome premenstrual en augmentar els nivells de l’hormona cortisol, que alhora, podria estar associat amb un alliberament més gran de progesterona, que s’ha relacionat amb l’aparició de símptomes de la síndrome premenstrual.

Recerques prèvies també relacionen els beneficis dels espais naturals amb l’augment de l’activitat física i la reducció de la contaminació atmosfèrica, però aquest estudi no va observar un paper mediador.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor