20.05.2021 - 17:09
|
Actualització: 24.05.2021 - 08:10
L’Espai Companys del Tarròs (Urgell) ha rebut una part de la barana del pont ‘Avenida’, que connecta les poblacions basques d’Irun i Hendaia, on el 29 d’agost de 1940 l’agent de l’ambaixada espanyola a París Pedro Urraca i un oficial de la Gestapo van lliurar el president Lluís Companys a les autoritats franquistes. Ara habilitarà un espai per exposar-la com a representació de l’exili i la repressió, i com a símbol de la relació entre Catalunya i el País Basc.
La presidència de la Generalitat: un càrrec lligat a la repressió
L’Ajuntament d’Irun va començar a reparar l’any 2019 l’històric pont ‘Avenida’, que data del 1915, atès el seu mal estat de conservació. L’actuació va permetre de recuperar seixanta-cinc mòduls i seixanta-cinc elements ornamentals d’aquesta barana, la majoria dels quals s’han sortejat entre la població d’Irun; alguns altres s’han reservat per a l’hoteleria i la restauració; un mòdul s’ha reservat per instal·lar-lo al futur museu de la ciutat i un altre s’ha lliurat avui a la Generalitat, arran d’una moció presentada per l’Associació de Memòria Històrica del Bidasoa Kepa Ordoki en reconeixement i reparació de la memòria de Lluís Companys.
L’acte de recepció ha estat presidit per Gemma Domènech, directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya. Cal recordar que, gràcies al conveni de col·laboració signat l’any 2020 entre la Generalitat –mitjançant la direcció general de Memòria Democràtica del Departament de Justícia–, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l’Urgell i l’Ajuntament de Tornabous, l’Espai Companys torna a ser visitable.
Ara, amb la instal·lació d’aquest nou element, s’espera donar-li un nou impuls que, juntament amb la museografia interactiva existent, fomentin la recuperació de la memòria democràtica de Catalunya, els valors democràtics i el respecte pels drets humans.