29.03.2023 - 12:31
|
Actualització: 29.03.2023 - 12:42
La Conferència Episcopal espanyola i el govern espanyol han acordat que l’església deixi de tenir exempcions fiscals pel que fa a l’Impost obre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i les Contribucions Especials. La Conferència Episcopal, amb el vistiplau de la Santa Seu, ha acceptat de pagar els gravàmens per “equiparar el règim fiscal de l’Església catòlica amb les entitats sense ànim de lucre, conforme al principi de no privilegi i no discriminació”, segons que expliquen en un comunicat. El govern espanyol derogarà l’orde ministerial de 5 de juny de 2001 que regulava la inclusió de l’ICIO en l’acord entre l’estat espanyol i la Santa Seu sobre afers econòmics.
Aquestes dues exempcions no eren comunes amb la resta d’entitats no lucratives, amb qui l’Església comparteix exempcions recollides a la llei de mecenatge, com ara la que afecta l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) o l’Impost de Societats (IS). En el cas de l’ICIO i les Contribucions Especials, les exempcions derivaven d’acords bilaterals entre el govern espanyol.
Aquests beneficis fiscals afectaven la Conferència Episcopal, diòcesis, parròquies, ordres i congregacions religioses i monestirs. En el cas de l’ICIO, l’exempció estava limitada a béns destinats a fins propis de l’Església.
La justícia ja havia qüestionat l’ús d’aquesta exempció. Un jutjat de Madrid va aplicar per primer cop el 2018 una sentència europea en la denegació de l’exempció a un col·legi de Getafe que pertanyia a una congregació religiosa perquè no considerava que estigués destinat a finalitats estrictament religioses.