Escorcoll mediàtic de la guàrdia civil a la seu de CDC a un mes del 27-S

  • També s'han escorcollat la seu de la fundació Catdem i alguns ajuntaments com els de Sant Cugat i Lloret

VilaWeb

Redacció

28.08.2015 - 18:19
Actualització: 29.08.2015 - 08:38

A dues setmanes de l’inici de la campanya electoral i a un mes del 27-S la guàrdia civil ha dut a terme una sèrie d’escorcolls amb gran exposició mediàtica des de primera hora de divendres. Els agents han començat anant a la seu de la fundació CatDem i a uns quants ajuntaments governats per CiU, com Sant Cugat del Vallès, Figueres, Lloret de Mar i Sant Celoni. I més tard, cap a migdia, han anat a la seu nacional de CDC, al carrer de Còrsega de Barcelona. Hi han passat moltes hores, amb els agents i les càmeres davant la seu de CDC, però l’escorcoll efectiu no ha començat fins a quarts de sis de la tarda, quan hi ha arribat la secretària judicial.

L’escorcoll s’ha centrat al despatx que l’administrador general de la fundació CatDem, Andreu Viloca, té a la seu de CDC, i no s’ha acabat fins poc abans de les onze de la nit. La policia se n’ha endut tota la comptabilitat de la fundació i caixes amb documentació requisada. També s’ha clonat el disc dur de Viloca, que alhora és el responsable de la tresoreria del partit. A les portes de la seu, el coordinador de comunicació de CDC, Francesc Sánchez, ha lamentat ‘l’espectacle mediàtic’ que ha representat una operació de la qual han estat ‘informats abans molts mitjans de comunicació’ que la mateixa formació política.

L’escorcoll s’emmarca dins la segona fase de l’operació policíaca ‘Petrum’, que investiga els suposats pagaments de comissions del 3% de la constructora Teyco al partit; la duu a terme la guàrdia civil de Tarragona, juntament amb el Jutjat d’Instrucció número 1 del Vendrell i la Fiscalia Especial Contra el Crim Organitzat i la Corrupció. S’investiga la possible comissió de delictes contra l’administració pública.

‘Que ahir al vespre s’avisés les televisions…’

El govern català ha denunciat, mitjançant el seu secretari de comunicació, Josep Martí, que dijous al vespre ja s’havia avisat unes quantes televisions dels escorcolls de divendres, cercant l’efecte mediàtic de l’operació.

Després de tot un matí a la seu de la fundació de CDC, CatDem, situada al carrer de Casp de Barcelona, els agents n’han sortit amb unes quantes caixes presumptament amb documentació a dins. A la seu de CDC, fins que no hi ha arribat la secretària judicial, no s’han endut documentació, malgrat el gran desplegament policíac.

Aquesta seqüència dels fets ha estat molt criticada tant per dirigents de CDC com pel govern, que condemnen l’espectacle mediàtic que s’ha volgut organitzar a tocar de la campanya electoral.

A l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, un dels escorcollats, s’han endut tan sols un expedient, el de l’adjudicació de l’obra dels pisos protegits de la plaça dels Rabassaires, del 2008. La batllessa, Mercè Conesa, ha detallat que l’obra s’havia adjudicat a l’empresa Teyco en segona instància, arran d’uns quants entrebancs sorgits a les dues licitacions anteriors. I ha destacat que aquest expedient, l’haurien pogut fer arribar a les instàncies judicials corresponents si els l’haguessin demanat per escrit. ‘Però han preferit enviar la guàrdia civil’, ha declarat Conesa.

L’actuació de la guàrdia civil també s’ha estès al domicili de l’ex-tresorer de CDC, Daniel Osàcar, al carrer d’Alacant de Barcelona. Durant l’escorcoll documental, que ha durat prop de deu hores, a més d’agents hi ha intervingut també el fiscal anticorrupció, Fernando Bermejo, i hi ha estat present l’advocat de CDC, Xavier Melero, que ha entrat del domicili i n’ha sortit uns quants cops.

Romeva: ‘La fotografia té el pes que té’

El cap de llista de la candidatura independentista Junts pel Sí a les eleccions del 27-S, Raül Romeva, ha demanat que s’aclarís i s’assumissin responsabilitats pel cas de suposada corrupció de la fundació CatDem. ‘És una investigació que ve de lluny i fa falta transparència’, ha dit en una entrevista al canal 3/24. Tot amb tot, apunta quin és el moment en què sorgeix l’escorcoll d’avui: ‘La fotografia té el pes que té en el moment en què estem i les circumstàncies actuals’.

Ha assegurat que la prioritat número u del futur estat català seria la lluita contra la corrupció. En conseqüència, ha reiterat: ‘El moment que vivim demana una resposta estructural que passi per un país lliure de corrupció i amb eines per a evitar-la’.

‘No sé què hi cerquen’

Per la seva banda, l’ex-director de la Fundació CatDem, Agustí Colomines, en declaracions a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’ ha expressat sorpresa per l’escorcoll: ‘És impossible que hi trobin res perquè no hi ha documentació administrativa; no sé què hi cerquen’. I ha afegit: ‘Cada vegada que tenen ganes de picar, munten un espectacle com aquest’. Amb ironia, Colomines ha dit que potser podien trobar-hi alguna ampolla de cava Sumarroca, però poca cosa més.

 

Informació relacionada:

Romeva demana responsabilitats pels casos de corrupció però exigeix més transparència

David Fernàndez: ‘Que la corrupció no tapi la guerra bruta de l’estat i que la guerra bruta no tapi la corrupció’

Lluís Rabell demana prudència sobre l’escorcoll a la seu de CDC

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor