Escoles i instituts comencen a debatre el futur de l’educació pública a Catalunya

  • Dues-centes escoles i instituts públics debatran durant sis mesos el rol de l'educació pública com a motor de canvi i com millorar-la

VilaWeb

Redacció

04.10.2019 - 21:50
Actualització: 04.10.2019 - 21:53

El Teatre Nacional de Catalunya acull el primer Congrés d’Educació Pública de Catalunya, que aplega uns dos-cents centres educatius públics de tot el Principat amb l’objectiu de definir, en positiu i de forma constructiva, els principis de l’educació pública i les seves línies d’actuació.

A més, les desenes d’escoles bressol, escoles d’infantil i primària, instituts, escoles d’adults i escoles d’educació especial volen visibilitzar el rol de l’educació pública com a motor de canvi. Així com assenyalar aquelles condicions que faciliten la millora, la consolidació i l’extensió del model.

Tot i ser realistes sobre l’impacte, els impulsors hi han dipositat moltes expectatives. ‘És una fita important, interessant i necessària. N’esperem enfortir les xarxes de centres educatius públics a Catalunya. Intentar repensar entre tots com entenem el model d’escola pública i quin paper ha de jugar en el conjunt del sistema educatiu’, explica Joan Domènech, un dels impulsors.

I subratlla una de les possibilitats que obra el congrés: ‘En els últims anys, a l’educació pública, hi ha hagut moltes propostes i projectes nous que intenten acostar l’educació a les necessitats actuals de la societat. Però han estat aïllades. La voluntat d’aquests dos-cents primers centres que han dit “això és important i s’ha de fer” pot trencar una dinàmica’.

Tot i que arrenca aquest dissabte, el congrés s’allargarà vuit mesos, fins al 16 de maig de 2020. De fet, a hores d’ara hi ha previstos més de cinquanta actes i debats arreu de Catalunya.

Cinc temes a debat

Els centres convocants debatran cinc temes, un per mes. A l’octubre, es debatrà el currículum, l’organització i l’avaluació; al novembre la innovació, la transformació, l’emancipació i xarxes: al gener, la formació; al febrer la inclusió i l’equitat i, finalment, el model d’educació pública s’abordarà al març.

Les aportacions i conclusions les recollirà una comissió, que en farà un document resum que es presentarà a les jornades finals del maig.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor