Escola Valenciana presenta les Trobades 2024: “Fem poble, parlem valencià”

  • La primera de les Trobades serà el 22 de març a Picanya (Horta Sud)

VilaWeb

Text

Laura Escartí

05.03.2024 - 20:15
Actualització: 05.03.2024 - 21:51

Escola Valenciana ha presentat avui a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València (UV) les Trobades 2024. Amb el lema “Fem poble, parlem valencià”, fan una crida a l’acció col·lectiva i interseccional per la llengua, en un context d’hostilitat política i social envers la identitat valenciana.

Es faran vint-i-dues trobades. La primera serà el 22 de març a Picanya (Horta Sud). Com és habitual, recorreran bona part del territori del País Valencià fins al 14 de juny, passant per les comarques de l’Alacantí, el Camp de Morvedre, la Plana Alta, la Ribera, l’Horta Nord, la Marina Alta, l’Alt Millars, les Valls del Vinalopó, el Baix Segura, València, la Costera, el Maestrat, el Camp de Túria, l’Alcoià, la Marina Baixa, la Safor i la Vall d’Albaida.

Durant l’acte, Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana, ha fet un discurs contundent en defensa de la llengua i ha apel·lat les institucions perquè respecten el marc legal de l’estatut d’autonomia, la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) i el decret de plurilingüisme.

“La nostra llengua és un dels trets singulars i identitaris que té el poble valencià, que ens diferencia d’uns altres pobles i, tanmateix, ens acosta a pobles germans. Perquè fer servir el valencià amb tota naturalitat és una forma de continuar el que hem sigut i som, i ens acompanya cap a tot allò que volem ser, amb orgull i alegria, memòria i esperança amb el present més immediat i amb el futur encoratjador”, ha dit.

Ha recordat que és una qüestió de prestigi social. “Els nouvinguts parlaran la llengua si els és útil en les seues relacions personals i laborals”, ha afegit. Ha demanat als polítics que apliquen polítiques lingüístiques que afavoresquen el màxim consens social, que no menyspreen la llengua pròpia, i que no alimenten l’autoodi, la difamació ni la censura.

En la mateixa línia, ha parlat Immaculada Cerdà, secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). “La llengua escrita és necessària per a preservar-la, transmetre-la i engrandir-la. Amb la llengua escrita es fa la literatura i la investigació, però, senyores i senyors, amb la llengua parlada es fa comunitat, es fa poble”, ha dit. Així mateix, ha reivindicat la tasca de l’acadèmia en el foment de la llengua i ha expressat que sempre faran costat a les comunitats escolars, mestres, famílies i els més joves, “donant-los eines per a sentir-se orgullosos de parlar en valencià i no haver-se de justificar”.

Isabel Vázquez, vice-rectora d’Estudis de la Universitat de València, ha elogiat la tasca d’Escola Valenciana i l’AVL. “Són institucions que formen professionals, però, sobretot, formen persones amb valors, com ho és la defensa de la llengua”, ha dit. En l’acte, també hi han intervingut Rosa Isusi, vice-degana d’estudis de postgrau, investigació i qualitat de la Facultat de Magisteri de la UV, i la il·lustradora Cristina Duran, que ha fet el disseny de les Trobades d’enguany.

A més a més, també s’ha presentat el projecte “Llibres al cim. Cent d’Estellés”, una iniciativa per a celebrar el centenari del poeta i difondre’n l’obra. Consisteix a triar un llibre seu, pujar a una muntanya o lloc simbòlic del poble o comarca de cadascú, fer-ne una foto i compartir-la a les xarxes socials amb les etiquetes #Llibresalcim i #centdestellés.

Després s’ha fet la lectura del manifest de les Trobades 2024, que és una crida a l’acció col·lectiva i interseccional. “A Escola Valenciana venim de lluny, i més lluny que arribarem perquè any rere any omplim els carrers, com hui, com cada any. I els haurem de continuar omplint: ens pariren per vetllar en la llarga nit del nostre poble. Així doncs, hui cal que et sumes, que et faces activista per la nostra llengua i per la nostra cultura. Pel nostre futur, fem poble, parlem valencià”, diu el text.

Per acabar, Andreu Valor i Berta Iñíguez han interpretat en directe la cançó que serà la banda sonora de les trobades: “Llengua és casa. Vida és poble“.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor