05.11.2016 - 21:11
|
Actualització: 06.11.2016 - 01:40
El Teatre Echegaray d’Ontinyent ha acollit aquest dissabte la 14ena edició dels premis de l’Escola Valenciana sota el títol ‘La Nit a Cau d’Orella’. Durant l’acte s’ha guardonat l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida amb el Guardó Extraordinari, que s’atorga a institucions o personalitats amb un estret vincle amb la cultura valenciana. També s’ha premiat a la professora de la Universitat de València i autora de nombroses obres d’investigació Carmen Agulló amb el guardó a la Trajectòria Individual, un reconeixement a les persones que treballen pel català en l’àmbit educatiu. Mentre que el guardó a l’Ús Social del Valencià ha estat per la Federació Valenciana de Nanos i Gegants. A més, enguany, de forma especial, s’ha atorgat una Menció Honorífica a la família de Josep Vicent Garcia per ‘fer valdre la seva tasca’ a l’Escola Valenciana.
Escola Valenciana ha destacat que Josep Vincent Garcia ‘va oferir tot el seu temps lliure per donar continuïtat als valors’ de l’entitat cívica. També ha detallat que ha premiat Carmen Agulló perquè la seua escola ideal també és la que vol l’Escola Valenciana: ‘solidària, coeducadora, inclusiva, cooperativa, oberta al món, plurilingüe, participativa, respectuosa amb el medi ambient, coneixedora de les arrels i l’entorn immediat, compromesa amb l’entorn global…’.Per la seua banda, la Federació Valenciana de Nanos i Gegants ha estat guardonada amb el premi a l’Ús Social del Valencià per combinar ‘el vessant lingüístic amb la recuperació del món geganter i dels cabets’. I l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida ha guanyat el Guardó Extraordinari per la ‘protecció, difusió i creació de continguts que amplien el coneixement dels pobles que conformen la comarca’.
Durant la gala dels premis l’Escola Valenciana ha aprofitat per demanar al govern valencià que ‘incloga la plena competència lingüística com a requisit per accedir a la funció pública’. En aquest sentit, l’entitat ha recordat que fa més de 30 anys que treballa per fer ‘visible la necessitat de crear una llei d’igualtat lingüística que pose fi a la discriminació i el menyspreu per parlar valencià davant de les administracions públiques’.
En el seu discurs Vicent Moreno també ha al·ludit al Decret de Plurilingüisme: ‘necessitem un Decret més complet perquè hi haja un veritable canvi en les mentalitats i una major tolerància cap a la diversitat cultural’, ha declarat el portaveu d’Escola Valenciana, tot criticant que ‘el calendari d’aplicació és massa massa lent; després de quasi 33 anys de Llei d’Ús i Ensenyament creiem que la comunitat educativa està més que preparada per a assumir el valencià com a llengua vehicular a l’escola’.
Sobre la Ràdio Televisió Valenciana Vicent Moreno ha recordat que el 29 de novembre es compliran tres anys ‘de l’emmudida RTVV i, malgrat els seus defectes, malgrat estar condicionada pel govern del PP, era l’únic mitjà de comunicació que teníem’ i s’ha preguntat quant de temps cal per a la reobertura de TV3 i IB3.
‘En valencià, creixem’, lema de les Trobades 2017
La nit ha servit també per a presentar les Trobades d’Escola Valenciana d’enguany. Segons Moreno, amb el lema ‘En valencià, creixem’ fem notar que gràcies al valencià anem a més, perquè saber valencià ens fa grans, ens fa més intel·ligents i preparats per aprendre més llengües’. De forma simbòlica, l’entitat ha inclòs dibuixos de nanos i gegants per a les samarretes de les Trobades, posant en relació la cultura popular valenciana amb el lema. El disseny de la samarreta de les Trobades 2017 és de la pintora i il·lustradora Anna Roig Llabata.
+Vicent Moreno: ‘El govern valencià s’hauria d’atrevir a fer una llei d’igualtat lingüística’