Escola Valenciana demana la paralització cautelar de les certificacions de català de la llei Rovira

  • Defensen que vulnera el marc comú europeu de referència per a les llengües

VilaWeb

Redacció

13.11.2024 - 13:18
Actualització: 13.11.2024 - 13:29

Escola Valenciana torna a portar la llei Rovira davant la justícia i demana ara la mesura cautelar de paralització del reconeixement, certificació i registre dels nivells de referència del català per vulnerar el marc comú europeu de referència per a les llengües (MCERL) i per estar basats en una llei sobre la qual s’ha interposat un recurs d’inconstitucionalitat.

La resolució de 26 de setembre de 2024 de la Conselleria d’Educació reconeix el nivell B2 de català a tots aquells alumnes que hagen aprovat l’assignatura amb un 5 o més, i el C1 als qui tinguen més d’un 7 en batxiller. A més, amb caràcter retroactiu d’ençà del 2008. L’entitat considera que no se subjecta en les determinacions previstes en el MCERL, “i això a pesar que en la resolució impugnada, de forma totalment espúria i enganyosa, s’indica que els reconeixements lingüístics es realitzen en el marc del MCERL.”

“Resulta antijurídic i il·lògic que per part de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació se certifique diferents nivells de valencià sense haver avaluat la competència lingüística de l’alumnat que ha finalitzat les diferents etapes educatives”, apunta.

Recorden que per a fer una homologació d’aquestes característiques amb les garanties necessàries, es requeriria que el currículum de l’assignatura de català abastara totes les competències que es recullen al MCERL, tant en l’àmbit oral com escrit, en els diferents àmbits de competència. A més, respecte al caràcter retroactiu de la resolució, expliquen que no es pot donar una certificació lingüística si no s’acredita que la persona, en el moment en el qual se li concedeix, disposa d’aquest nivell lingüístic.

També assenyalen que aquest procés de certificació discrimina el català respecte a altres llengües estrangeres que també formen part del currículum educatiu. “Si la Conselleria entén que per a certificar una llengua estrangera com l’anglés i el francés resulta necessària una avaluació en la qual es faça un examen de totes les àrees lingüístiques i resulte adequada al que es disposa en el MECRL, no resulta raonable que adopte un criteri diferent respecte del valencià”, diuen.

Finalment, destaquen que si el recurs d’inconstitucionalitat que s’ha interposat a la llei Rovira prospera, es declararien nuls tots els preceptes, provocant un caos administratiu. “Resulta necessari adoptar la mesura cautelar que sol·licitem abans que siga massa tard i els alumnes que han obtingut tals certificacions –especialment, les certificacions de nivell C1– en facen ús, per exemple, per a l’accés a la funció pública en oposicions o altres processos selectius”, apunten.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor