19.11.2017 - 02:00
|
Actualització: 19.11.2017 - 12:09
Sota el títol de la Nit fusteriana, prop de quatre-centes persones han participat en el quinzè lliurament anual dels guardons d’Escola Valenciana. L’entitat ha premiat els valors que representen Pluja Teatre, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica del País Valencià i el sociòleg Rafael L. Ninyoles. Tots van encetar la tasca de fomentar la llengua, la cultura i l’educació amb idees renovadores en la tardor franquista, a final dels seixanta i principi dels setanta.
La Nit representa una de les activitats més significatives d’Escola Valenciana. És una vetllada per a compartir l’estima col·lectiva vers la cultura i també és el context per a posar en relleu la tasca de les persones que dibuixen un País Valencià més just, més solidari, més alegre, i en colors vius.
La companyia Pluja Teatre, nascuda a Gandia l’any 1972 i referent de tants comediants, ha estat l’encarregada d’amenitzar la vetllada. El tàndem Ximo Vidal i Rut Palonés, amb mestria i enginy, han sabut combinar humor, literatura, història, identitat, herència i aforismes a la fusteriana en una Nit sembrada de premis. La benvinguda ha obert l’apetit de tota l’assistència amb les actuacions de Roda i Volta, la Muixeranga de la Safor, el Rebrot i la batucada del Tio de la Porra.
El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha felicitat la tasca dels guardonats per constituir ‘peces clau de la nostra identitat com a poble’ i ha dedicat unes paraules a Òmnium Cultural: ‘Sabem que passen uns moments durs, difícils, però també esperançadors i vitals. No esteu sols. Ningú no hauria de ser perseguit ni menys empresonat per lluitar, de forma pacífica i democràtica, pel seu poble. Farem perquè els arribe la nostra estima i solidaritat a totes les persones perseguides per exercir amb normalitat drets civils bàsics’.
La representant de la Coordinadora de la Safor-Valldigna pel Valencià, Pilar Gregori, s’ha mostrat satisfeta perquè Gandia haja estat el poble amfitrió de la quinzena Nit d’Escola Valenciana. Així, ha recordat el paper fonamental ‘d’algunes de les escoles d’aquesta comarca que van ser capdavanteres en l’ensenyament del valencià, abans i tot de la llei d’ús, i van obrir camí a la resta d’escoles que vindrien després’. ‘Recordem amb especial estima les reunions de la Junta d’Escola Valenciana a Almoines.’
‘Nosaltres, pel valencià’, lema de les Trobades 2018
Durant la Nit, Escola Valenciana ha homenatjat per dues vegades la memòria de Joan Fuster, que ha estat el motiu central del certamen d’enguany. A més, Escola Valenciana ha adaptat el títol d’una de les seves obres cabdals, Nosaltres, els valencians, en el lema de les Trobades d’Escoles en Valencià 2018: ‘Nosaltres, pel valencià‘.
Entre els assistents al lliurament de guardons, hi havia el conseller d’Educació, Vicent Marzà; la vice-presidenta primera de la Diputació de València, Maria Josep Amigó Laguarda; el director general de Política Educativa, Jaume Fullana; els representants de la Universitat de València i la Universitat d’Alacant, Vicent Miralles i Mar Iglesias, respectivament; i representants dels partits polítics PSPV-PSOE, Compromís, Podem, ERPV, Els Verds del País Valencià i els sindicats de treballadors Intersindical Valenciana – STEPV i CCOO PV – FE CCOO PV.