Escola Valenciana guardona Com sona l’ESO, Maria Conca i el Misteri d’Elx

  • Natàlia Bravo, Esclafit Teatre i Carles Cano han amenitzat l’acte al Centre de Congressos d’Elx

VilaWeb
Redacció
22.02.2020 - 21:15
Actualització: 22.02.2020 - 22:46

L’entitat cívica Escola Valenciana ha celebrat al Centre de Congressos d’Elx la XVII Nit d’Escola Valenciana, una gala que s’ha centrat en la defensa de la llengua pròpia a les comarques del sud, testimoni directe de l’intent de la dreta de crear un conflicte lingüístic. Enguany, ha estat guardonat el projecte Com sona l’ESO, l’escriptora i professora de la Universitat de València Maria Conca i el Misteri d’Elx.

En paraules del president d’Escola Valenciana Natxo Badenes, aquests guardons ‘ens donen l’oportunitat de reconèixer la tasca que dia rere dia fan persones i entitats per afavorir la salut de la nostra llengua’. ‘Aquestes persones són peces clau per a la nostra arquitectura humana, són elements essencials per a la construcció del nostre país’, ha seguit. També ha destacat ‘la sort d’estar envoltats de mestres sabudes i sabuts, de persones i com Maria Conca, a qui hem lliurat el Guardó Josep Vicent Garcia, i projectes Com Sona l’ESO, que ha rebut el Guardó a l’Ús Social, han dedicat la seua existència a sembrar la llavor de la llengua’. Badenes ha emfatitzat el fet que ‘han ensenyat les xiquetes i els xiquets a estimar el valencià a través de la literatura, de la música, de la curiositat i el descobriment, aprenent a pensar’.

La Federació ha remarcat la diversitat cultural i lingüística del País Valencià. ‘Davant els atacs a la convivència, hui a Elx reivindiquem aquesta diversitat que ha fet que el sud haja estat sempre a l’avantguarda de l’ensenyament en valencià.’ Una diversitat que també ‘ha de servir per a construir ponts de convivència entre les comunitats lingüístiques que ostenten la condició de cooficials, a través la interactuació i el coneixement mutu’. L’entitat ha insistit que la llei inclogui la capacitació en valencià com una eina indispensable dels treballadors i treballadores de l’administració pública.

A l’acte hi han assistit representants institucionals i personalitats del món social, cultural, polític i educatiu valencià. També el vice-president segon del Consell, secretaries autonòmiques i direccions generals de la Generalitat Valenciana, diputades i diputats a les Corts Valencianes, diputades i diputats provincials, membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’adjunta primera de la Sindicatura de Greuges, regidors de l’Ajuntament d’Elx, representants de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i de la Universitat d’Alacant, representants de sindicats, partits polítics, editorials i entitats culturals valencianes, catalanes, balears, nord-catalanes.

Escola Valenciana ha recordat els forts lligams de l’entitat amb Elx, que va acollir al començament dels vuitanta la Festa de la Primavera, el precedent més antic de les actuals Trobades d’Escoles en Valencià.

Enguany les festes tindran com a eslògan ‘Arrels de vida, llavors de futur’, un lema que remet al Camp d’Elx. Amb les Trobades 2020, Escola Valenciana retrà homenatge a la mestra i política Empar Navarro i Giner, per a mantenir viva la memòria d’aquelles persones que han contribuït a la recuperació de la llengua i la dignificació de la nostra cultura.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor