21.06.2016 - 19:20
|
Actualització: 22.06.2016 - 02:53
VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)
Escola Valenciana advoca per la implantació del requisit lingüístic en la funció pública com a mesura “que afavorirà i incrementarà l’ús social del valencià”, sobretot després de saber que al voltant d’un 30% dels funcionaris no té algun dels títols de la Junta Qualificadora. Alhora, defensa la generalització de l’ensenyament en valencià a tot el sistema educatiu i en tot el territori, “sense exempcions”.
“El fet que la competència lingüística deixe de ser un mèrit i siga un requisit per a treballar de funcionari és condició indispensable perquè els valencians i les valencianes deixen d’estar discriminats i, de rebot, es pose en valor la nostra llengua”, segons ha declarat el president de l’entitat cívica, Vicent Moreno.
Escola ha realitzat esta petició en un comunicat després de conèixer els resultats de l’enquesta 2015 de la Generalitat Valenciana ‘Coneixement i ús social del valencià’, que ha qualificat de “terribles”.
“Cada vegada hi ha més gent capaç de parlar valencià, però, paradoxalment, cada vegada hi ha menys gent que ho utilitze en la seua vida quotidiana”, ha recalcat Moreno, que ha animat al Consell a “analitzar de manera exhaustiva les causes d’estos inquietants resultats”.
“Les antipolítiques lingüístiques de l’anterior govern –ha prosseguit– han devastat i han fet minvar el prestigi del valencià, per la qual cosa l’actual administració té la responsabilitat de recuperar el nostre patrimoni: la dignitat de la nostra llengua”.
“Si bé és cert que l’escola ha fet créixer la xifra de parlants potencials de la llengua, quan els alumnes acaben l’escolaritat s’adonen que hi ha una fallida lingüística, tenint en compte que el valencià no és present, desgraciadament, a les administracions, com tampoc ho està en el comerç o a les empreses”, ha afegit.
MITJANS DE COMUNICACIÓ
A més, Escola Valenciana afirma que “el tancament de RTVV ha estat un factor decisiu en la baixada experimentada per la llengua, de manera que l’obertura de l’ens millorarà la salut del valencià i la cohesió social, i alhora farà revertir l’evident procés de castellanització dels nens”.
Des de l’entitat, s’ha remarcat la importància de tindre mitjans de comunicació en valencià “en benefici de la normalització de la llengua”.
D’altra banda, Escola subratlla que l’ensenyament en valencià “ha estat fonamental per dotar de la competència oral i escrita l’alumnat durant els últims 33 anys”. “Gràcies al conjunt de mestres que cada dia fan escola en el programa òptim, en ensenyament en valencià, podem dir que l’alumnat té un domini equilibrat de les dues llengües”, ha comentat el portaveu del col·lectiu, que ha afegit: “Per esta raó, defensem la generalització de l’ensenyament públic, de qualitat i en valencià a tot el sistema educatiu, Infantil, Secundària, Batxillerat, Persones Adultes, FP, universitat… i en tots els centres, públics i concertats, de tot el país, sense exempcions”.
“Parlar valencià i sumar llengües obri un ventall de possibilitats laborals, això ho tenim clar, però ara toca que el Consell treballe de valent perquè els valencians siguen valencianoparlants actius i puguen fer efectiu el seu dret de comunicar-se en valencià sempre i en qualsevol lloc”, agreguen.