09.04.2024 - 12:13
|
Actualització: 09.04.2024 - 17:36
Escola Valenciana ha començat mobilitzacions per mitjà de les coordinadores per la llengua, centres educatius i col·lectius de famílies, per tal d’aturar la nova llei educativa del govern de PP i Vox. Aquesta norma implica un greu atac a la llengua, a més d’una àmplia modificació del sistema educatiu.
Amb el lema “Perseguir el valencià no és llibertat”, l’entitat manifesta el rebuig a la proposta perquè considera que atempta contra els drets de la ciutadania valenciana, especialment de l’alumnat. Demana que es retiri la proposició i insta la Conselleria d’Educació a aplicar una política lingüística decidida i compromesa amb el català.
L’entitat denuncia que la proposta del Consell vol convertir el català en una llengua residual i que originarà un caos organitzatiu als centres, qual cosa que afectarà la qualitat educativa. En relació amb això, insisteix en la importància de garantir l’autonomia dels centres educatius.
Per mobilitzar la població i aturar l’avantprojecte de la nova llei educativa, l’entitat ha elaborat materials per a promoure espais de reflexió i debat amb famílies, claustres, consells escolars i plens municipals, i convocarà assemblees informatives comarcals. També organitzarà punts d’informació als municipis on hi hagi les Trobades 2024. Així mateix, farà accions en les xarxes socials, com ara “Eres ‘lliure'”, amb què vol alertar sobre la intenció política d’inutilitzar el català.
“La política que sempre ha fet el PP ha estat de potenciar el castellà intentant reduir l’ús del valencià al de casa, com ocorria fa més de cinc dècades. Actualment, amb l’extrema dreta, volen fer un pas més enllà i arraconar-la, fent ús de l’expressió ‘llibertat educativa’, per bé que l’educació no és una elecció individual, sinó un dret de la infantesa que ja està regulat”, ha dit la presidenta, Alexandra Usó.
L’entitat convida a la participació en la manifestació del 27 d’abril a València, organitzada per Acció Cultural del País Valencià, amb el lema: “País Valencià: llengua, cultura i futur”.