24.02.2020 - 12:38
|
Actualització: 24.02.2020 - 12:58
La manca de relleu generacional al camp és una realitat present al Principat. Tot i això, encara hi ha persones que, sense tenir una tradició familiar, escullen dedicar-se a la pagesia. En aquest sentit el paper de l’Escola de Pastors de Catalunya ha estat fonamental. Per dotzè any consecutiu, organitza un curs per formar joves que vulguin treballar al sector primari. Aquesta edició acollirà setze alumnes i es farà en una nova seu, al poble d’Enviny, a Sort. L’objectiu del curs, que comença el pròxim 2 de març, és garantir el relleu generacional del sector rural i apostar per un nou model d’explotació agrícola i ramadera basat en l’agroecologia. Això vol dir tornar a un sistema extensiu, de producció tradicional a petita escala i de gestió familiar que sigui sostenible amb l’entorn i el sector.
La majoria dels alumnes no vénen de la tradició pagesa però tenen estudis de grau mitjà o superior en aquest sector. La formació, reconeguda pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, dura mig any. Els dos primers mesos són de formació teòrica i la resta es dediquen a fer pràctiques en nombroses explotacions del Principat, els responsables de les quals s’encarreguen de la tutorització dels alumnes.
Des del 2009, l’Escola de Pastors de Catalunya que ofereix el curs juntament amb l’Associació Rurbans, ha format 159 alumnes i actualment el 55,3% treballen de manera professional al sector.