Escòcia recorrerà contra el vet del govern britànic a la llei trans

  • Aquesta legislació ja havia estat motiu de controvèrsies dins l'SNP quan es va redactar

VilaWeb

Europa Press

12.04.2023 - 15:54
Actualització: 12.04.2023 - 17:40

El govern d’Escòcia recorrerà davant de la Cort Suprema del Regne Unit el vet de Londres a la llei trans aprovada el desembre del 2022 pel parlament escocès, segons ha avançat avui la ministra de Justícia Social, Shirley-Anne Somerville.

“Per a defensar la decisió democràtica del parlament i garantir la protecció de la descentralització, el govern escocès presentarà una petició per a revisar judicialment la decisió del secretari d’Estat”, ha anunciat Somerville, que ha recordat que aquell text va comptar amb una aclaparadora majoria a Holyrood.

Somerville ha assenyalat que el vet de Londres ha suposat un desafiament sense precedents a la capacitat del parlament escocès per a legislar sobre assumptes que estan “clarament” sota la seva competència. Així, és previst que el nou govern escocès del primer ministre Humza Yousaf ofereixi més detalls després de les vacances de Setmana Santa sobre aquest recurs al vet d’una llei que agilitzava els tràmits i reduïa els temps per a modificar el gènere per part dels qui ho sol·licitin.

Tot i que les veus més pessimistes del Partit Nacional Escocès (SNP) han augurat un escàs èxit a l’apel·lació, Yousaf -únic dels tres candidats per substituir Nicola Sturgeon que es va mostrar partidari d’emprendre accions legals – ja va dir aquesta setmana que el vet de Londres era “antidemocràtic” i “inadmissible”.

Aquesta legislació ja havia estat motiu de controvèrsies dins del partit en el mateix moment de la seva elaboració, tant és així que alguns membres del gabinet de Sturgeon van renunciar, com l’aspirant a reemplaçar-la Ash Regan. Per la seva banda, l’ex-diputat de l’SNP i antic ministre de Justícia Social, Alex Neil, ha aconsellat Yousaf que se centri a incloure reformes a la llei que recullin “les preocupacions de les dones” en lloc d’emprendre una batalla legal “amb remotes” possibilitats de prosperar.

La reforma redueix a setze anys l’edat en la qual es pot sol·licitar a l’administració un canvi de gènere, elimina el requisit de presentar un informe mèdic i redueix a tres mesos el temps que la persona sol·licitant ha d’haver viscut d’acord amb el gènere que reclama – sis mesos si es tracta de menor d’edat -. Tot i això, col·lectius feministes han expressat la seva preocupació per l’impacte que el text tindria, per exemple, pel que fa als espais reservats per a les dones, mentre que Londres insisteix que contravé la llei d’Igualtat del Regne Unit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor