15.07.2016 - 11:35
|
Actualització: 16.03.2017 - 14:33
La primera ministra britànica, Theresa May, viatjarà avui a Escòcia per reunir-se amb la seva homòloga escocesa, Nicola Sturgeon. La reunió arriba dos dies després que May prengués possessió del càrrec de ‘premier’ i posa de manifest el compromís amb ‘la unitat dins la Gran Bretanya’ que la mateixa May va subratllar en el seu primer discurs al 10 de Downing Street. La trobada també servirà per acostar posicions amb Escòcia, després que els escocesos votessin en contra del ‘Brexit’ per una àmplia majoria i Sturgeon posés sobre la taula la possibilitat d’un segon referèndum independentista a Escòcia si el Regne Unit acabava sortint de la UE.
‘No és cap secret que Theresa May i jo tenim punts de vista polítics diferents i potser tenim diferents punts de vista sobre què ha de passar amb el ‘Brexit”, va dir dijous Sturgeon en una entrevista a la televisió escocesa STV. La primera ministra escocesa defensa que un 62% dels escocesos va votar seguir dins la UE i que seria ‘injust’ que ara ‘es veiéssin arrossegats fora de la UE’, ja que el Regne Unit va votar a favor del ‘Brexit’ per un 52%. ‘Espero que la primera ministra respecti allò que els escocesos van votar’, va afegir Sturgeon. La líder independentista assegura que ‘molts dels interessos d’Escòcia estan en risc com a conseqüència de la victòria del ‘Brexit” i que això pot ‘portar a la conclusió que la independència és l’única manera de protegir aquests interessos’.
May, per la seva banda, assegura que ha triat Escòcia per fer-hi el seu primer viatge oficial ‘per demostrar als escocesos que el govern britànic estarà sempre al seu costat’. En el seu primer discurs com a nova primera ministra, May va subratllar que la paraula ‘unionisme’ tenia un gran significat per a ella, ja que creia ‘en el lligam preciós que hi ha entre Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord’.
En un sentit semblant, el ministre d’Economia, Philip Hammond, va assegurar en una entrevista a la BBC que ‘el millor lloc’ per Escòcia era ‘dins del Regne Unit i fora de la UE’. ‘No puc imaginar-me un escenari en el qual Escòcia tingui una relació amb la UE diferent de la que hi tingui la resta del Regne Unit’, va afegir Hammond i va subratllar que ‘independentment del que votessin els escocesos’, s’hauria ‘d’implementar el que Regne Unit va decidir democràticament i de forma col·lectiva’.
Sturgeon va qualificar aquestes declaracions de ‘decebedores’ i ha demanat al nou ministre ‘respecte’ per les decisions d’Escòcia.
Condol per l’atemptat a Niça
May no ha alterat de moment la seva agenda oficial, després de l’atemptat que ha deixat 84 morts aquest dijous a la nit a Niça. En aquest sentit, el ministre d’Exteriors, Boris Johnson, ja ha mostrat el seu condol ‘al poble francès i a les famílies de les víctimes’ i ha apuntat que podria haver-hi almenys una persona de nacionalitat britànica entre els ferits, tal i com confirmen diversos mitjans britànics . ‘El terrorisme representa una amenaça continua pel conjunt d’Europa i per tant ho haurem d’afrontar conjuntament’, ha afegit Johnson, que ha explicat que hi haurà ‘reunions ministerials durant el dia per debatre les possibles implicacions’ que l’atemptat pot tenir per la Gran Bretanya.