El govern d’Escòcia presenta la llei per al segon referèndum d’independència

  • L'executiu de Nicola Sturgeon cercarà un acord amb Londres

VilaWeb
Redacció
29.05.2019 - 11:29
Actualització: 29.05.2019 - 18:45

El govern escocès ha publicat avui una proposició de llei que estableix el marc legal per fer referèndums a Escòcia, en vista a la segona votació sobre la independència que l’SNP vol impulsar la segona meitat del 2020. En un comunicat, l’executiu de Nicola Sturgeon ha anunciat que treballa aquesta legislació dins les competències del parlament escocès per fer referèndums sobre qualsevol qüestió sota el control d’Escòcia. ‘Ara més que mai és essencial que mantinguem les opcions d’Escòcia obertes per tal que la gent tingui l’oportunitat d’escollir un futur millor’, ha dit Sturgeon. La primera ministra ha assegurat que buscaran un acord amb Londres en el moment apropiat, per permetre un referèndum d’independència. El seu govern vol garantir així que una votació sobre la independència d’Escòcia no pugui ser qüestionada legalment.

‘El govern del Regne Unit ha de reconèixer que seria un ultratge democràtic si intenta bloquejar un referèndum d’aquest tipus’, ha alertat Sturgeon. La primera ministra ha admès que necessita l’aval del parlament britànic, a través de l’anomenada ‘Section 30‘ per tirar endavant la consulta, que a la proposició de llei encara no estableix data ni pregunta.

Sturgeon advoca per una consulta sobre la independència en cas de Brexit, ja que els escocesos van votar majoritàriament a favor de la Unió Europea en el referèndum del 2016, i molts havien optat pel ‘no’ a la independència el 2014 precisament per la por a una sortida del club. Segons el govern escocès, el canvi d’escenari obliga a replantejar el debat independentista.

L’executiu escocès confia que la llei serà aprovada al parlament de Holyrood abans de finals d’any. El seu ministre de Relacions Constitucionals, Michael Russell, ha reivindicat que impulsar un marc legal per fer referèndums és un pas raonable per a qualsevol país o parlament.

El govern ha presentat la iniciativa en plena crisi de lideratge a Londres, després que la primera ministra Theresa May anunciés la seva dimissió i hagi començat la cursa entre els ‘tories‘ per substituir-la. May ja va assegurar en diverses ocasions que no oferiria a Escòcia l’opció a un segon referèndum.

Escòcia va celebrar un referèndum d’independència pactat amb el Regne Unit el 2014. El ‘no’ a la secessió va guanyar per un 55,3% amb una participació superior al 80% dels electors.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor