02.12.2024 - 21:40
El PP de Marga Prohens vol que els consellers que no tenen la condició de diputat –tots llevat del vice-president i el conseller d’Empresa, a més de la presidenta– cobrin dietes pel fet d’assistir als plens. És a dir, pel fet de dur a terme la seva feina. I ho vol fer entrar per la porta de darrere: mitjançant una esmena al projecte de pressupost del 2025. Una mesura que necessitarà el suport de l’extrema dreta –ara com ara, s’hi neguen–, però que el PP diu que és de “justícia”.
Els diputats que no tenen dedicació exclusiva al parlament cobren 228,31 euros per cada sessió de ple o de diputació permanent i 140,91 euros per assistència a comissió, ponència o junta de portaveus, com marca el reglament. Si es fa el càlcul de quatre plens mensuals i una comissió per setmana, els consellers cobren prop de 1.500 euros més cada mes. Cal recordar que la retribució anual dels consellers és de 69.548,36 euros i la de la presidenta de 78.803,06 euros. Tant Prohens com el vice-president i conseller d’Hisenda, Antoni Costa, com el conseller d’Empresa, Alejandro Sáenz de San Pedro, ja cobren aquest plus pel fet de ser diputats, és a dir, prop de 13.500 euros anuals més.
El PP, en compte d’admetre l’escàndol que els consellers cobrin un plus pel fet de fer la seva feina de retre comptes al parlament, braveja de la mesura. Costa ja ho va deixar clar: “No ho consideram una pujada de sou.” Ho justifiquen dient que abans del 2016 sempre s’havien cobrat aquestes dietes. “Hi ha un greuge comparatiu entre els diputats i els consellers. Hi ha molts diputats que exerceixen una activitat laboral i cobren la retribució corresponent, a més del règim de dietes corresponent del parlament”, va insistir amb molta naturalitat.
Un “afegit addicional”
És a dir, el govern defensa que la feina dels consellers és gestionar la seva cartera i que anar al parlament és un “afegit addicional” a la seva feina. Aquestes són les paraules exactes que va dir Costa. Per tot plegat, no és estrany que l’oposició hagi expressat el seu malestar.
Ferran Rosa, diputat de Més per Mallorca, és ben clar: “Si els consellers han de retre comptes, és al parlament. Forma part de la seva feina.” I afegeix: “Si hi ha mal ambient entre els consellers perquè n’hi ha dos més que cobren més que la resta, que facin un curs de ceràmica tots junts i a veure si així s’entenen un poquet. Però el mal ambient no el pot pagar la ciutadania.”
Rosa també diu que aquest fet demostra el tarannà del govern de Prohens: “Crec que és bastant simptomàtic del motiu que ha dut aquest govern de Marga Prohens a la política: hi són per a guanyar diners, perquè el govern pagui viatges que haurien de pagar com a partit o com a individus i per a permetre que els seus amics es facin rics construint en zones inundables.”
“És un govern infame”
El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, també estava molt molest: “S’apugen el sou de manera tramposa i poc transparent. És una vergonya”, va dir. I insistí que l’assistència al parlament forma part de la tasca laboral dels consellers. “No sé com expliquen amb el cap alt a un treballador que s’aixeca a fer feina a les vuit que un conseller necessita un plus per a venir aquí –va dir–. N’hi ha que vénen mitja hora i parteixen.”
Per Negueruela, “és un govern infame” i és una vergonya que ho vulguin aprovar d’amagat. “A veure si amb això també fallen a l’hora de votar”, va afegir, referint-se a l’errada durant el darrer plenari, amb què van donar suport a mesures com ara eliminar el català de la funció pública i dels centres escolars.
El PP va continuar defensant la mesura. Ahir fou el portaveu, Sebastià Sagreras. Obria les mans i tirava el cap enrere quan li demanaven sobre aquesta qüestió, com si fos una exageració. “Torna a ser una demagògia com una casa –digué–. No hi ha pujada de sous. Eren unes dietes vigents durant més de trenta anys i no s’entren per la porta de darrere.”
Les dietes per la doble i triple insularitat
En cas que els diputats siguin menorquins, eivissencs o formenterers, les dietes de manutenció són de 60 euros (90 per als de Formentera) i la de pernoctació, de 130 euros entre l’octubre i el març i de 175 euros en temporada alta. De fet, es cobren a partir de 12.000 euros fixos per pernoctació i de 6.000 o 9.000 per manutenció. És a dir, uns 18.000 euros més l’any. Però l’esmena del PP, així com va informar Última Hora, augmenta la quantitat variable, de manera que cobraran 22.000 euros més. El partit de Prohens també demana que els alts càrrecs de la península rebin aquesta indemnització.
A veure Nadal amb doblers públics
A aquest escàndol se n’hi afegeix un altre, a càrrec del cap de gabinet de la presidenta, Alejandro Jurado. El PSIB l’acusa d’haver anat a veure el partit de comiat de Rafel Nadal a Màlaga en representació de la presidenta; i, després, s’ha sabut que va anar a una processó. Tot pagat amb doblers públics. També acusa la presidenta d’usar el vehicle oficial per desplaçar-se a esdeveniments privats o de partit.
“La utilització de fons públics d’aquest govern és una vergonya. Com més va més està d’esquena a la realitat. El cap de gabinet ha de tornar els diners i anar a ca seva”, ha criticat Negueruela. El PP defensa que Jurado té rang de director general i, per tant, sí que pot anar en representació del govern, però el portaveu socialista recorda que qui va anar a Màlaga com a representant de l’executiu va ser el conseller d’Esports, Jaume Bauzá. “Jo en vuit anys de govern no vaig veure cap cap de gabinet representant un govern”, va dir.
Ni al País Valencià ni al Principat els consellers cobren dietes pel fet d’assistir als plens. Ara s’ha de veure com es resol l’esmena que vol aprovar el PP a les Illes. No té el suport ni de l’oposició ni dels seus socis d’extrema dreta, però Vox podria girar la truita en qualsevol moment, dues setmanes abans de debatre el pressupost al parlament i en plenes negociacions.