06.04.2023 - 18:18
|
Actualització: 06.04.2023 - 20:06
La fiscalia general espanyola considera que el moviment independentista català és terrorisme. Això es desprèn en la memòria anual que reflecteix l’activitat del Ministeri Fiscal espanyol, un document extens i públic sobre l’evolució de la criminalitat i les prevencions dels delictes. En el document, el moviment independentista –segons la fiscalia “Moviment Violent Independentista Català”– és inclòs en l’apartat “terrorisme nacional”, en la mateixa secció en què es tracta ETA i els GRAPO.
En el document, la fiscalia esmenta sis detencions: dues que va fer la Guàrdia Civil a activistes del col·lectiu l’Estaca –que va reivindicar l’autoria d’unes quantes accions de sabotatge a radars– i quatre del primer d’octubre de 2021 durant una manifestació a Barcelona per l’aniversari del referèndum de l’1-O.
L’òrgan diu que l’independentisme català ha fet cinquanta-quatre accions violentes i de sabotatges a l’estat espanyol. A la llista inclou, entre més qüestions, la col·locació de pancartes, talls ferroviaris, manifestacions il·legals, desordres públics i, fins i tot, danys a símbols franquistes.
El document també analitza “l’estat actual de l’amenaça”. En aquest cas, apunta que el 2021, comparat amb els anys anteriors, hi ha hagut poca “activitat violenta” per factors sociopolítics. “La crisi sanitària de la covid-19 ha causat el descens en la pressió i mobilització de l’independentisme radical i violent català”, diu. La fiscalia recull accions que considera simbòliques, com els talls diaris de l’avinguda Meridiana de Barcelona, i altres de reivindicatives, de freqüència setmanal, de talls en uns quants ponts.
“Allò que en l’etapa 2017-2019 va constituir una xarxa genuïna, coordinada i dinàmica d’exercici de la violència de carrer, majoritàriament de baixa intensitat, ha decaigut al mateix ritme que la militància radical ha anat abandonant l’acció directa”, considera la fiscalia.
En l’epígraf “Procediment més rellevant de l’àrea de terrorisme”, també s’esmenta que d’ençà del Primer d’Octubre, la Guàrdia Civil va identificar els Comitès de Defensa de la República (CDR) com a una amenaça. I fa esment d’una investigació del jutjat central d’instrucció 6, de l’Audiència espanyola sobre el procés català, les diligències prèvies 104/2017.
Els grups independentistes demanen explicacions al govern espanyol
Arran d’aquest escàndol, ERC ha demanat explicacions al govern espanyol. La senadora Laura Castel li ha fet arribar una bateria de preguntes: Quina mena de banda terrorista és el moviment violent independentista català? Quina mena d’accions terroristes són les accions simbòliques com els talls de carreteres?
‼️ESCANDALÓS: La memòria del Fiscal General inclou el moviment independentista en l’apartat de Terrorisme, demanem a @desdelamoncloa que contesti quina mena de banda terrorista és el moviment independentista català 👇 pic.twitter.com/z7VTkeYbNi
— Laura Castel Fort🎗 (@lauracastelfort) April 5, 2023
Castel també demana a l’executiu de Sánchez perquè es va decretar la llibertat dels activistes del CDR si eren considerats “terroristes fabricants d’explosius”, i si creu que el govern espanyol actua amb prejudicis i biaix des de les institucions respecte de certes ideologies.
Fa uns dies la diputada de Junts al congrés espanyol, Míriam Nogueras, ja va demanar explicacions al govern de Sánchez sobre aquest afer i critica que ara ERC es posi les mans al cap quan alhora els donen suport.
.@desdelamoncloa et diran que som la mateixa mena de banda que ELLS (el gobierno Ñ a qui doneu suport) cataloguen (des de fa 5 anys) també de terroristes.
Ho fan des de la “comisión delegada del gobierno en materia de inteligencia”.
Que no sapigueu això sí que és escandalós. https://t.co/mQH7j20kaZ— Miriam Nogueras 🎗 (@miriamnoguerasM) April 6, 2023
⚠️‼️El dia que això ho sàpiguen tots els ciutadans de Catalunya, passem automàticament del 52% al 80%.
(Perdoneu, tuit amb 2 vídeos…) pic.twitter.com/HJotRUfeI2
— Miriam Nogueras 🎗 (@miriamnoguerasM) March 21, 2023