L’esborrany d’acord de la COP28 proposa de reduir l’ús de combustibles fòssils, però sense abandonar-los

  • El text obre la porta a continuar fent servir tecnologies contaminants si es desenvolupen tècniques per a capturar CO2

VilaWeb
ACN
11.12.2023 - 16:50
Actualització: 11.12.2023 - 17:56

La presidència de la COP28, encapçalada pels Emirats Àrabs Units, ha publicat un primer esborrany de l’acord que s’ha de tancar abans no acabi la cimera demà. El text reconeix la necessitat de reduir les emissions de gasos contaminants en l’àmbit global, i tot i que proposa reduir l’ús de combustibles fòssils, no inclou la idea d’abandonar-los. En aquest sentit, obre la porta a continuar fent servir tecnologies contaminants si es desenvolupen noves tècniques capaces de capturar les emissions de diòxid de carboni (uns mecanismes que encara estan per definir) i es limita a dir que cal disminuir el consum i la producció no sostenible “d’una forma justa, ordenada i equitativa”.

“Instem a totes les parts a accelerar el desenvolupament de tecnologies de zero i baixes emissions […] incloent mecanismes de captura de diòxid de carboni i emmagatzematge, així com la producció d’hidrogen de baixes emissions, per impulsar els esforços cap a la substitució de combustibles fòssils”, llegeix el document.

El text també es limita a assenyalar la importància d’accelerar la reducció de les emissions que no són únicament diòxid de carboni (com per exemple el metà) fins al 2030 i disminuir les emissions provocades pel transport per carretera.

On sí que hi ha referències explícites a l’eliminació és als subsidis ineficients als combustibles fòssils, sobretot aquells que fomenten “un consum desmesurat i no resolen la pobresa energètica o la transició justa”. En paral·lel, el text parla d’abandonar gradualment la generació d’energia a partir del carbó i l’entrega de permisos per obrir noves plantes.

Per altra banda, la presidència de la COP28 vol que els participants en la cimera es comprometin a triplicar la capacitat de les energies renovables a escala global d’aquí al 2030 i que es dobli l’eficiència energètica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor