Es reprodueix pell de rèptil en laboratori per primera vegada

  • Científics han aconseguit reconstruir la pell de tortugues verdes en perill d'extinció. És la primera vegada que la pell d'un no mamífer ha estat conreada amb èxit en un laboratori.

VilaWeb
Redacció
29.06.2017 - 12:59

MADRID, 29 Juny (EUROPA PRESS)

Científics han aconseguit reconstruir la pell de tortugues verdes en perill d’extinció. És la primera vegada que la pell d’un no mamífer ha estat conreada amb èxit en un laboratori.

En una col·laboració internacional, científics van reproduir la pell de la tortuga amb la finalitat de desenvolupar un virus anomenat ‘chelonid herpesvirus 5’, o ChHV5. ChHV5 s’associa amb la fibropapilomatosi, coneguda com a FP, una malaltia tumoral que afecta les tortugues verdes a tot el món, però particularment les de Hawaii, Florida i el Brasil.

La FP en tortugues causa tumors desfigurants a la pell, els ulls i la boca, així com tumors interns. El virus també danya el sistema immune de les tortugues, la qual cosa provoca infeccions secundàries i, sovint, mort.

Examinar com CHHV5 creix en la pell de tortuga porta els investigadors més a prop de la lluita contra les malalties virals que amenacen les espècies en perill.

Els científics van utilitzar cèl·lules de tumors i pell normal de tortugues per reconstruir la complexa estructura tridimensional de la pell de tortuga, permetent el creixement de ChHV5 en el laboratori. El creixement del virus va donar als científics l’oportunitat d’observar la replicació del virus en un detall sense precedents, revelant sistemes estranys com ara centres de replicació de virus en forma de sol on els virus es formen dins de les cèl·lules.

Encara que l’existència de ChHV5 es coneix des de fa més de 20 anys, la incapacitat de conrear el virus en el laboratori va dificultar la comprensió com causa tumors i el desenvolupament d’anàlisi de sang per detectar el virus.

La Llei d’Espècies en Perill dels Estats Units i la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa classifiquen les tortugues marines amenaçades o en perill en la majoria de la seva àrea de distribució. A més de les malalties, les amenaces a les tortugues verdes inclouen la pèrdua de l’hàbitat d’implantació, la destrucció del niu i la captura incidental en les pesqueres comercials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor