30.11.2017 - 18:37
|
Actualització: 01.12.2017 - 13:35
Amb motiu del 150è aniversari del naixement d’Enric Granados, l’editorial Tritó ha recuperat ‘Gaziel’ i ‘Picarol’, dos drames lírics modernistes amb música d’Enric Granados i llibret d’Apel·les Mestres que no s’havien representat des de 1906. L’edició de les partitures recuperades ha anat a càrrec d’Arnau Farré. L’enregistrament de la música ha comptat amb l’Orquestra de Cadaqués i el Cor de l’Auditori Enric Granados, sota la direcció de Jaime Martín. Les obres es representen avui al Petit Palau de Barcelona, dins el cicle BCN Clàssics, amb dramatúrgia i posada en escena de Marc Rosich i versió de cambra d’Adrià Barbosa.
El repartiment de la representació dels drames lírics ‘Gaziel’ i ‘Picarol’ està format per l’Ensemble de l’Orquestra de Cadaquès, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados i els solistes Anna Niebla, soprano; Cristina Segura, mezzosoprano; Marc Sala, tenor, i Toni Marsol, baríton, dirigits per Jaime Martín. Maria Monseny és l’encarregada de l’escenografia i el vestuari i Miki Arbizu del disseny d’il·luminació.’Gaziel’ i ‘Picarol’ són dos drames lírics de petit format, un bon exemple del teatre musical que es va produir a casa nostra a principis del segle XX.
Tant pels temes, proposats per Apel·les Mestres, com per la música, composta per Granados, aquestes dues obres s’inscriuen dins el moviment modernista català. A ‘Gaziel’, Mestres va adaptar el mite fàustic aplicant-lo a un artista del seu propi temps, amb una crítica irònica a la societat burgesa de l’època. Aquest poema líric-dramàtic en un acte i tres quadres té vuit números musicals a càrrec de Granados, alguns d’ells purament instrumentals, i demana quatre solistes, cor masculí i orquestra. Va ser estrenat al Teatre Principal de Barcelona l’any 1906, dins els Espectacles-Audicions Graner.’Picarol’ és una comèdia lírica o balada dramàtica en un acte sobre llibret d’Apel·les Mestres que, inspirat en el tema de Notre-Dame de París de Víctor Hugo, presenta el drama d’un joglar enamorat de la seva princesa a l’època medieval. Va ser estrenada el 1901 dins la temporada del Teatre Líric Català que es feia al Tívoli de Barcelona, i va tenir quatre produccions diferents, amb més de cent representacions entre 1901 i 1906. Consta de sis números musicals a càrrec d’Enric Granados, entre els quals la ‘Cançó del cuc i l’estrella’, que és el nucli generador de l’obra.