Es presenta una candidatura sobiranista i progressista per plantar cara a Maria Eugènia Gay

  • Teresa Vallverdú, Robert Sabata i Sergi Blázquez són alguns dels integrants de la llista que demà es presenta en societat a l'Ateneu Barcelonès

VilaWeb
La degana del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Maria Eugènia Gay, en el discurs depresa de possessió davant el 2017

Redacció

14.04.2021 - 21:50
Actualització: 14.04.2021 - 23:00

A mitjan mes de juny es faran eleccions al Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) i de moment ja se sap que hi haurà almenys una llista disposada a plantar cara a la degana actual, Maria Eugènia Gay. La conformen un seguit d’advocats sobiranistes i progressistes, encapçalats per Gonçal Oliveros. La presentació en societat es farà demà a l’Ateneu Barcelonès.

Oliveros, especialista en afers civils i mercantils, és el fundador de la comissió de dret ambiental del col·legi i l’únic membre de la candidatura que ja ha format part de la junta del col·legi. Va ser durant el mandat de Josep Maria Antràs. El seguiran a la llista la penalista Teresa Vallverdú; Robert Sabata, president de la federació d’Advocats Europeus Demòcrates; i Sergi Blázquez, president del col·lectiu Drets. No hi haurà advocats que havien participat en les converses inicials i que s’havia publicat que hi serien, com ara Jaume Alonso-Cuevillas, Jordi Domingo i Antoni Fitó.

Fonts de la candidatura neguen que sigui una llista independentista: “Òbviament hi haurà gent independentista, però nosaltres serem una candidatura progressista que farà una defensa a ultrança dels drets humans col·lectius i individuals”, expliquen a VilaWeb.

Diuen que volen presentar-se per teixir una junta directiva que “es manifesti sense complexos”, que recuperi el caràcter “contestatari” de l’ICAB i “que no sigui absent ni faci el desentès quan es tracta de la defensa dels drets, també els nacionals”. Posen d’exemple el menysteniment envers el president del parlament, Roger Torrent, a qui la degana de l’ICAB va renyar en públic quan ell va denunciar amb contundència la repressió de l’estat espanyol davant el ministre Rafael Catalá en un acte al col·legi: “Si us plau, president. No era la idea. L’has feta bona, moltes gràcies”, li va dir.

 

O la invitació del col·legi al fiscal de sala del Tribunal Suprem espanyol Javier Zaragoza per a participar en una conferència amb l’advocat ultradretà José María Fuster Fabra. Membres del col·legi i d’una vintena d’associacions de juristes van emetre un comunicat en què deien que la invitació havia estat una vergonya.

Els sectors sobiranistes no solament s’han molestat pel “silenci” de Maria Eugènia Gay sobre la repressió contra l’independentisme i l’impediment perquè un cert col·lectiu pogués organitzar actes al col·legi, sinó que també critiquen la línia política de la junta. Per exemple, un altre acte molt qüestionat va ser el que va organitzar el col·legi per celebrar el quarantè aniversari de la constitució espanyola. Un dels convidats que hi va anar fou Alfonso Guerra, recordat per haver-se vantat d’haver “passat el ribot” per l’estatut de Catalunya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor