16.03.2024 - 21:40
|
Actualització: 18.03.2024 - 16:38
Avui es presenta el llibre Deu lliçons per a salvar el català (la Campana), amb articles i entrevistes de la lingüista Carme Junyent publicats a VilaWeb. El llibre va sortir a la venda el proppassat dia 7. La presentació serà a la llibreria Ona de Barcelona (carrer de Pau Claris, 94) a les set del vespre.
L’acte serà conduït per Núria Puyuelo, editora de la Campana, i hi intervindran Assumpció Maresma, editora de VilaWeb; Jordi Badia, cap d’estil de VilaWeb i curador del llibre; Mònica Barrieras, lingüista i cofundadora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA); Pere Mayans, filòleg i expert en diversitat lingüística; i Carla Ferrerós, membre del Grup de Lingüistes per la Diversitat (GLiDi).
Una selecció de trenta-sis articles i quatre entrevistes
Deu lliçons per a salvar el català és una tria que conté trenta-sis articles i quatre entrevistes de Carme Junyent apareguts a VilaWeb. El primer article és del 6 de juny de 2013 i el darrer, del 9 de juliol de 2023. Durant aquests deu anys, l’aparició d’articles seus a VilaWeb fou cada vegada més freqüent.
Tots els temes importants que tenen relació amb la situació del català són tractats en els articles i entrevistes que aplega el llibre. Això es pot veure fent una simple ullada a l’índex, que inclou aquests deu apartats: “El català, llengua de convivència”, “El multilingüisme supera el parany del bilingüisme”, “Llengües amenaçades, ments colonitzades”, “Contra les polítiques lingüístiques”, “El fracàs de la immersió”, “Lingüistes i filòlegs”, “Llengua inclusiva?”, “Mites, tòpics i prejudicis”, “Els joves tenen la clau”, “Encara hi som a temps”.
VilaWeb també fou el mitjà que Junyent va triar per obrir un debat necessari sobre la llengua, com una manera de remoure consciències, de provocar la reacció de la societat per a frenar la pèrdua d’ús de la llengua. Ella va coordinar sèries com ara “El futur del català”, en què van participar una trentena de lingüistes i sociolingüistes de totes les edats, acadèmics i no acadèmics, que van analitzar la situació i van oferir propostes per a redreçar-la.
Per una altra banda, el Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), que havia fundat i dirigit, també publica de fa anys un article setmanal a VilaWeb. Alguns d’aquests articles anaven signats per ella i al llibre també n’hi apareixen.
VilaWeb li va fer unes quantes entrevistes de profunditat. El volum en conté quatre: “Que s’acabi aquesta comèdia de desdoblar en masculí i femení” (de Bel Zaballa, 31.10.2013), “No ho fem bé. El català no té el futur assegurat” (d’Assumpció Maresma i Jordi Badia, 5.10.2014), “El bilingüisme mata el català i el multilingüisme el salva” (d’Andreu Barnils, 3.9.2020) i “Hem de ser més llestos que ells” (d’Assumpció Maresma, 13.5.2022).
La vinculació de Junyent amb VilaWeb va fer que el diari li demanés de publicar articles més personals. És especialment remarcable la darrera sèrie, “No patiu per mi”, de l’estiu de l’any passat, en què es va acomiadar dels lectors amb el seu esperit vital de sempre. D’aquesta sèrie en va sortir un llibre amb el mateix nom. El dia que es va morir, seguint les seves indicacions, es va publicar el darrer article, que va tenir un gran impacte: “Morir-se en català”.