Es poden fer quarantenes més curtes? Una possibilitat damunt la taula

  • El govern francès ha decidit de reduir-ne la durada de catorze a set dies · Josep Maria Argimon ha explicat avui que la proposta s'està estudiant

VilaWeb

Redacció

12.09.2020 - 14:01
Actualització: 12.09.2020 - 14:08

El model de quarantenes majoritari arreu del món estipula el següent: cal que ens aïllem a casa bon punt ens hem sotmès a la PCR, i aleshores hi hem de romandre fins al cap de vora dues setmanes. En alguns casos es recomana que els qui obtinguin un resultat positiu s’hi estiguin deu dies i, els qui l’obtinguin negatiu, se n’hi estiguin catorze per a descartar la possibilitat que el virus s’estigués incubant i per això el test no el pogués detectar, o per a esvair dubtes d’hipòtesis similars. La factura psicològica d’aquesta mena d’aïllaments pot resultar, sovint, major que la del confinament general: a fora, la vida continua, i la incertesa és més personal.

Les darreres setmanes, aquest model s’ha posat en dubte a escala internacional per primer cop d’ençà de l’inici de la pandèmia de covid-19. La primera proposta va arribar d’Alemanya. El viròleg encarregat de gestionar-hi el control epidemiològic, Christian Drosten, va suggerir d’escurçar el període de quarantena per als infectats, que en el cas germànic és de catorze dies, perquè, segons que argumenta, el període contagiós de cada pacient comença dos dies abans de contraure símptomes i s’acaba quatre o cinc dies després. La recomanació de Drosten va sacsejar el panorama polític alemany en relació amb la pandèmia, i uns quants dirigents van demanar de reformar el protocol.

La portaveu de polítiques de salut del partit de la cancellera Angela Merkel, la CDU, va explicar que aquest nou model s’estudiaria i que se’n parlaria amb els socis europeus. Però el primer a fer el pas va ser just ahir el primer ministre francès, Jean Castex, anunciant que el temps de quarantena es reduirà de catorze dies a set. Segons les dades del ministre de Salut, Olivier Véran, tan sols el 5% dels infectats són potencialment contagiosos al cap de cinc dies. Al final d’aquest període es farà una segona PCR a cada pacient afectat i, en cas que el resultat sigui positiu de nou, l’aïllament s’haurà d’allargar fins als catorze dies. La mesura no ha estat exempta de polèmica, perquè arriba en un moment crític per a l’estat francès a efectes epidemiològics: abans-d’ahir va registrar nou mil casos en un sol dia, la major xifra fins ara.

Avui, el secretari de Salut Pública Josep Maria Argimon ha explicat en una entrevista al programa El suplement de Catalunya Ràdio que s’està estudiant rebaixar la quarantena de catorze a deu dies al Principat, una posició ‘una mica més prudent’ que no pas la de Castex, segons que ha dit. Argimon ha explicat que s’ha demanat assessorament a un grup d’experts, però que les recomanacions són molt diverses i que caldrà temps per a valorar-ho acuradament. El que sí que ha descartat és que es facin segones proves deu dies després de la primera per comprovar si el resultat no és ja negatiu, llevat del cas dels treballadors essencials.

La proposta també és en fase d’anàlisi per part del govern espanyol, tal com va informar a finals de la setmana passada el director del Centre d’Emergències Sanitàries Fernando Simón: ‘S’està estudiant quins riscos implica la mesura.’ Amb tot, la corba de contagis a l’estat espanyol també és en una situació delicada, i Simón ha reconegut que caldria encara més temps que en la resta d’estats europeus per a reduir fins a set o cinc dies la quarantena.

Un dels arguments dels qui advoquen en favor de reduir la durada dels confinaments, a banda de la reducció de la capacitat de contagi, és que això posaria fi als incompliments. Els qui en discrepen, en canvi, rebaten que encara hi ha moltes incerteses sobre la malaltia i que una mesura així posaria en risc el control epidemiològic.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor