És òptima la qualitat de l’atenció als malalts ingressats en els espais improvisats?

  • Creix la preocupació entre els professionals per si l'atenció que es presta a les àrees habilitades als hospitals es ressent de la falta de mitjans

VilaWeb
La capella de l'Hospital d'Elx preparada amb llits per a atendre malalts

Text

Esperança Camps Barber

28.01.2021 - 20:18
Actualització: 28.01.2021 - 21:04

Ja fa tres dies que la xifra de persones ingressades als hospitals valencians baixa lleugrament. Amb tot, avui n’hi ha prop de mil més que fa deu dies. Per tant, la pressió sobre el sistema encara és molt forta. Desconeguda fins avui. El nombre de persones ingressades a les UCI, continua augmentat dia rere dia. Avui n’hi ha 633, 82 més que fa una setmana. Ja fa més d’un mes  que s’ha paralitzat tota l’activitat hospitalària programada no urgent. És el pla de contingència.

Segons dades facilitades per la Conselleria de Sanitat Universal, els centres privats ja acullen més de 600 pacients que hi han sigut derivats a través d’un conveni de col·laboració. I encara així, els hospitals necessiten reorganitzar els espais i reconvertir àrees no pensades per a l’activitat sanitària en zones d’ingrés o de gestió d’infermeria.

Fins a 1.200 llits de crítics i 890 respiradors 

El secretari d’acció sindical de SATSE, Carlos Bucho, estima que entre el 60 i el 75 per cent dels llits d’aguts ja estan ocupats per malalts de covid. Pel que fa a crítics, a banda dels 633 malalts de covid, n’hi ha entre 150 i 200 d’ocupats amb pacients d’altres patologies. Des de l’inici de la pandèmia els hospitals han habilitat també espais de reanimació o quiròfans com a sales de crítics. El mes d’octubre la conselleria disposava de 960 llits de crítics i la possibilitat d’arribar als 1.200. I pel que fa als respiradors, n’hi ha 890 de disponibles.

Fa aproximadament dos mesos que els sanitaris atenen malalts de covid i no covid en espais fora del que és habitual. Llocs no pensats per a l’atenció sanitària. I això complica la tasca assistencial, tant pel que fa a la falta de recursos físics com humans.

L’atenció se’n pot ressentir

La cap de l’UCI de l’hospital Clínic de València i presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva, Marisa Blasco ja posava en dubte en aquesta entrevista que es poguera mantenir durant molt de temps la qualitat de l’assistència si s’obrien tots aquests espais. Avui mateix ha dit a VilaWeb que la situació continua empitjorant. No vol citar centres concrets, però sí que es refereix a instal·lacions antigues i a hospitals més petits. “Posant totes les forces i tots els recursos humans, forçosament l’atenció se n’ha de ressentir, i esperem que a la llarga això no tinga repercussió sobre l’evolució dels pacients”, diu. I posa un símil automobilístic: “Si has de recórrer 100 quilòmetres, ho pots fer amb un Ferrari o amb un 600. Amb el 600 arribaràs a la meta, però més cansat, amb més avaries i molt més tard que amb el Ferrari”.

El també responsable clínic de l’UCI de La Fe, Ricard Gimeno, assumia en aquesta entrevista d’avui mateix que el seu centre és gran, modern i ben dotat. Fins i tot deia que, de moment, el personal amb què treballen és suficient, però posava l’èmfasi en les possibilitats assistencials dels espais que s’habiliten. Ell també posava en relació aquests espais amb la capacitat de donar una bona atenció.

Hospital Clínic-EFE
Una ambulància arriba amb un malalt a l’Hospital Clínic de València. EFE

El mapa de la reorganització

A l’hospital d’Alcoi ja hi ha catorze malalts a l’espai que fins divendres de la setmana passada era la cafeteria dels treballadors. S’hi ha instal·lat un control d’infermeria i s’hi atenen els pacients que no estan greus. El gerent del centre, José Enrique Barbeito, explicava a VilaWeb  la impotència que sentia quan els internistes li preguntaven on podien ingressar els malalts que necessitaven ser atesos.

Blasco coincideix amb Barbeito, que l’estrés també el pateixen els equips directius que fan mans i mànigues per a encabir pacients.

L’hospital d’Elx ha habilitat vuit llits a la capella i una vintena a la cafeteria que encara no han estat ocupades.

El gimnàs de l’hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva, disposa de quinze llits preparats per a rebre malalts amb patologia no covid. El centre, que tenia 248 llits ha passat a tenir-ne 270. 

L’hospital d’Ontinyent també s’ha aprofitat l’espai destinat a rehabilitació per a instal·lar-hi vuit llits. En global, ha passat de tenir 36 llits a 50. L’àrea de rehabilitació s’ha traslladat a la cafeteria d’una sala multiús municipal.

A Gandia s’han instal·lat 14 llits d’UCI en la sala de cirurgia major ambulatòria per a crítics de covid, i tres més en el quiròfan. A la sala de recuperació post-anestèsica se n’han habilitat deu més per a pacients crítics no covid. Pel que fa a la sala d’hospitalització, hi ha 130 habitacions, 38 de les quals s’han doblat per a ampliar la capacitat global el centre.

El departament de salut de l’Arnau de Vilanova, ha habilitat cinquanta llits extres, a Llíria els quiròfans estan preparats per si fera falta dur-hi crítics.

L’Hospital General d’Alacant, a banda de tenir adosada una de les instal·lacions de campanya, ha habilitat habitacions a les consultes externes de la setena planta i ja les ocupen disset pacients no covid. 

Manises, Alzira, VinaròsDénia… El mapa dels hospitals que habiliten zones no previstes abasta tot el territori. No deixarem cap pacient sense atendre, ha dit Blasco, i ha expressat un desig: “Esperem que no siga a costa de la vida de ningú i que tothom tinga les mateixes oportunitats”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor