És habitual que un referèndum d’independència proposi alternatives a la independència?

  • La idea, acceptada pel president Aragonès, contrasta amb els precedents · Només tres referèndums d'independència dels trenta-un que s'han fet al món d’ençà del 1990 proposen alternatives en la pregunta · Recollim totes les preguntes que s’han fet

VilaWeb
Fotografia: lbpyles
Redacció
10.10.2023 - 21:40
Actualització: 11.10.2023 - 09:31

En una entrevista a Televisió Espanyola aquest dilluns, el president, Pere Aragonès, ha acceptat que la independència podria no ser l’única opció que es proposés en la butlleta d’un referèndum pactat amb l’estat. “Del meu punt de vista, la independència ha de ser una opció, i a partir d’aquí, si hi ha unes altres propostes, benvingudes siguin i que la ciutadania decideixi lliurement”, deia Aragonès, que remarcava que la pregunta hauria de ser negociada amb l’estat espanyol.

D’ençà de l’any 1990, s’han fet al món trenta-un referèndums d’independència, organitzats de manera oficial –hi ha hagut referèndums organitzats de manera informal, que no els comptem, i també referèndums que no plantejaven la independència i que tampoc no els comptem.

En la immensa majoria de casos, la pregunta que s’ha fet servir ha estat directa i clara, i s’ha referit a la independència i únicament a la independència. Les excepcions són el referèndum de Bougainville del 2019, el de Puerto Rico del 2017 i el de Croàcia del 1991, que són els únics que han exposat als electors alternatives variades.

Així, en el cas de Bougainville la pregunta va ser: “Esteu d’acord que Bougainville tingui: 1) Més autonomia. 2) Independència.”

El referèndum de Puerto Rico proposava tres alternatives, que eren esdevenir un estat dels Estats Units, la independència o continuar com aleshores.

I el de Croàcia preguntava als ciutadans separadament si volien “unir-se a una aliança d’estats sobirans” o “romandre a Iugoslàvia com un estat unitari”.

Tret d’aquestes tres excepcions, la resta de vint-i-vuit referèndums han preguntat de manera clara i directa sobre la independència.

Del referèndum més pròxim al més llunyà, aquestes són les preguntes que cada país va fer als electors::

Nova Caledònia (tres referèndums, 2018, 2020 i 2021): “Voleu que Nova Caledònia obtingui la sobirania completa i esdevingui independent?”

Catalunya (2017): “Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”

Kurdistan (2017): “Voleu que la Regió del Kurdistan i les àrees kurdes fora de l’administració de la Regió esdevinguin un estat independent?”

Escòcia (2014): “Escòcia hauria d’esdevenir un país independent?”

Luhansk (2014): “Doneu suport a la declaració d’independència de la República Popular de Luhansk?”

Donetsk (2014): “Doneu suport a la declaració d’independència de la República Popular de Donetsk?”

Sudan del Sud (2011): No hi havia una pregunta per escrit sinó dues butlletes amb uns dibuixos i les paraules: “Separació” o “Unitat”.

Montenegro (2006): “Voleu que la República de Montenegro sigui un estat independent amb plena personalitat internacional i legal?”

Somalilàndia (2001): No hi havia pregunta sinó urnes separades per al sí i per al no a la independència.

Timor Leste (1999): “Accepteu la proposta d’autonomia especial per a Timor Oriental dins l’Estat Unitari de la República d’Indonèsia?”. El rebuig dels votants va comportar la declaració d’independència.

Quebec (1995): “Esteu d’acord que el Quebec hauria de convertir-se en un estat sobirà després d’haver fet una oferta formal al Canadà per a una nova associació econòmica i política en el marc de la llei que respecta el futur del Quebec i de l’acord signat el 12 de juny de 1995?”

Bermuda (1995): “Esteu a favor de la independència de Bermuda?”

Eritrea (1993): “Aproveu que Eritrea esdevingui un estat sobirà i independent?”

Bòsnia (1992): “Esteu a favor d’una Bòsnia i Hercegovina sobirana i independent, un estat de ciutadans iguals, poble de Bòsnia i Hercegovina –musulmans, serbis, croats i membres d’altres pobles que hi viuen?”

Usbequistan (1991): “Aproveu la independència de l’estat de la República de l’Usbequistan proclamada pel Consell Suprem de la República de l’Usbequistan?”

Turcmenistan (1991): “Esteu d’acord amb l’establiment legislatiu de Turcmenistan com a estat independent i democràtic?”

Ucraïna (1991): “Doneu suport a la Llei de Declaració d’Independència d’Ucraïna?”

Artsakh (1991): “Esteu d’acord que la proclamada República de Nagorno-Karabakh sigui un estat sobirà, amb la capacitat de determinar de manera independent les formes de cooperació amb altres estats i comunitats?”

Macedònia (1991): “Esteu a favor d’un estat sobirà i independent de Macedònia, amb el dret d’ingressar en qualsevol aliança futura amb els estats sobirans de l’antiga Iugoslàvia?”

Lituània (1991): “Esteu a favor de l’estat de Lituània constituït com una república independent democràtica?”

Letònia (1991): “Esteu a favor d’una Letònia independent i democràtica?”

Geòrgia (1991): “Doneu suport a la restauració de la independència de Geòrgia segons l’Acta de Declaració d’Independència de Geòrgia del 26 de maig de 1918?”

Azerbaitjan (1991): “Doneu suport a la Llei Constitucional sobre la independència de l’Estat de la República de l’Azerbaitjan, aprovada pel Consell Suprem de la República de l’Azerbaitjan?”

Armènia (1991): “Esteu d’acord que la República d’Armènia hauria de ser un estat democràtic independent fora de l’URSS?”

Eslovènia (1990): “La República d’Eslovènia hauria d’esdevenir un país independent i sobirà?”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor