El Pacte pel Referèndum es dissol però demana de continuar com a espai de debat

  • El pacte fa un pas enrere per a convertir-se en un espai de consesn, però Domènech insisteix que cal ampliar-lo per a cercar un referèndum que tingui l'aval de la comunitat internacional

VilaWeb

Redacció

06.06.2017 - 18:11
Actualització: 06.06.2017 - 21:54

El comitè executiu que ha coordinat el Pacte Nacional pel Referèndum durant sis mesos s’ha dissolt en la reunió que la plataforma està celebrant aquesta tarda al Parlament. Així ho ha transmès Joan Ignasi Elena, que ha estat el coordinador i la cara visible d’aquest comitè en els darrers mesos amb l’objectiu de recollir avals de suport a un referèndum acordat amb el govern espanyol.

Després del no formal del president espanyol, Mariano Rajoy, a negociar el referèndum, el grup coordinador liderat per Joan Ignasi Elena ha decidit donar per acabada la seva feina. Elena ja va avançar que són els partits i les institucions qui han de concretar com es tira endavant el referèndum unilateral.

Com ja va explicar aquest mitjà, en el transcurs de la reunió de la reunió que van fer els membres del grup coordinador del pacte la setmana passada, alguns dels assistents ja van deixar clar, i de manera formal davant de tothom, que la seva feina ja s’havia acabat. Un dels assistents a la reunió ho explicava així: ‘Nosaltres hem arribat fins aquí. Hem detectat que la banda espanyola no té cap intenció de fer res pel referèndum. El referèndum pactat no es vol fer. Això és així. Volem que es reuneixin els seixanta integrants del pacte i explicar-los una cosa: com a grup coordinador ja hem acabat la feina. I no volem que, a partir d’ara, ens utilitzi ningú per als seus interessos. S’ha fet una gran feina, i ara ens toca explicar al plenari i a totes les entitats que hem arribat fins aquí.’

L’ex-diputat del Parlament Joan Ignasi Elena s’ha acomiadat del seu càrrec com a coordinador del pacte demanant que aquest projecte segueixi viu i representi la unitat del catalanisme. ‘El Pacte ha de seguir, està viu, ha de continuar mirant la realitat del país i ha de ser convocat cada vegada que els esdeveniments polítics i socials així ho requereixin’, ha explicat Elena.

Així, el Comitè Executiu se’n va, però considera que els partits i les entitats tenen ara la missió de decidir què nou format ha de tenir aquest instrument, que segons Elena és transversal i representa la nova centralitat del catalanisme: el referèndum.

Espai de debat
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha mostrat disposat a complir la demanda del comitè coordinador del pacte i que continuï actuant com a fòrum de debat i de consens. El president ha reclamat així que el pacte no desaparegui, que es mantingui a l’espectativa del que pugui passar fins al setembre i ha avançat que aconsellarà que es torni a reunir en funció dels esdeveniments. A més, ha volgut posar en valor la feina que ha fet fins ara, remarcant que, els seus responsables, al seu criteri, han complert perfectament l’encàrrec que van rebre.

Xavier Domènech, per la seva banda, que assistia a la reunió com a representants de Catalunya en Comú, ha celebrat que el Pacte pel Referèndum continuï viu per a centrar el debat del dret de decidir. I ha anat més enllà: ‘El Pacte no només ha de seguir, sinó que ha d’ampliar-se’, ha afegit el diputat al congrés espanyol, que ha demanat que el referèndum sigui reconegut per la comunitat internacional. ‘Que el referèndum sigui efectiu i amb garanties només es podrà fer realitat a partir d’aquesta majoria transversal del 80%, les vies ràpides no són la solució’, ha assenyalat en al·lusió a al referèndum unilateral quye proposa el govern.

Òrgan de control
Per la seva banda el diputat de la CUP Benet Salellas ha demanat que el pacte  vetlli per les garanties de la votació com a espai ciutadà més que com a coordinador de partits polítics. En aquest sentit, la CUP ha proposat que el Pacte impulsi un debat nacional sobre el sí i el no a la independència. ‘Des de la ciutadania es pot desenvolupar un paper importantíssim en construir una campanya sobre el sí i sobre el no’, ha afegit Salellas, acompanyat de la membre del Secretariat anticapitalista Natàlia Sànchez.

Un escut contra Madrid
El secretari general de Podem i portaveu parlamentari adjunt de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante Fachin, i el diputat de la coalició i coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, han reclamat que el pacte es mantingui viu com a plataforma de debat i, a més, que serveixi per fer d’escut contra els atacs de Madrid en contra del referèndum. Tant Fachin com Nuet han insistit que el pacte representa el 80% de la societat i que, en aquest sentit, la plataforma ha de continuar viva per reivindicar l’espai unitari i transversal que defensa el dret a decidir.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor