09.05.2017 - 14:35
L’Associació de Celíacs alerta de la “banalització” que provoca la moda del sense gluten
BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)
L’Associació de Celíacs de Catalunya ha registrat un augment del 600% d’incidències i reclamacions entre 2014 i 2017 en restaurants que s’anuncien com sense gluten però que no garanteixen l’elaboració ni manipulació d’aquests aliments, per la qual cosa acaben contenint traces.
Ho ha dit aquest dimarts en roda de premsa la presidenta de Celíacs de Catalunya, Olga Cuesta, al costat de la sotsdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, i la presidenta del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya, Nancy Babio.
Aquest augment s’explica per l’aplicació el 2014 del Reglament 11/69/2011 en la restauració, que solament contempla que l’aliment d’origen sigui sense gluten i no té en compte la contaminació de traces, per la qual cosa els establiments no estan obligats a assegurar tot el procés.
Una altra raó és l’augment de restaurants que abanderen el sense gluten perquè aquesta dieta s’ha posat de moda: l’oferta gastronòmica –restaurants, hotels, obradors, carnisseries i gelateries– ha crescut un 30% des del 2014, però la que realment és “apta” segueix sent només del 3%, segons Cuesta.
Nancy Babio ha alertat de la banalització que provoca la moda de la dieta sense gluten en persones sanes perquè és imprudent i innecessària: “Les dietes sense gluten no han de recomanar-se a persones que no són celíaques”, perquè acaben consumint més sucres, grasses i sal.
CAMPANYA CONTRA LES TRACES
Per abordar aquesta situació, Salut Pública i Celíacs de Catalunya han presentat la campanya ‘#lestracescompten’, que defensa que “l’únic tractament per la celiaquia és una estricta dieta sense gluten, lliure de traces”, en el marc del Dia Internacional de la Celiaquia, que se celebra el 16 de maig.
Un 1% de la població sofreix aquesta malaltia i un 6% té sensibilitat al gluten, per la qual cosa ha de seguir una dieta “rigorosa” d’aliments 100% lliures de gluten durant tota la vida, ja que la malaltia pot derivar en infertilitat, osteoporosi, problemes de creixement i limfoma gàstric, entre d’altres.
A més, el 40% dels celíacs transgrede la dieta estricta sense gluten, dels quals un 75% ho fa de forma “involuntària” per les traces que consumeixen fora de casa al no garantir-se una correcta manipulació dels aliments en els establiments.
Cuesta també ha criticat el Reglament 828/2014 sobre l’etiquetaje dels aliments perquè “porta a la confusió” sobre el contingut de gluten: la quantitat apta és de 20 parts per milió de gluten, però molts productes que es venen com sense gluten contenen més quantitat.
SOBRECOST DEL 315%
La dieta de les persones que sofreixen celiaquía té un sobrecost del 315% que solament assumeixen les famílies i que suposa un “greuge comparatiu”, ja que moltes vegades una família té més d’un membre afectat per aquesta malaltia, ha deplorat Cuesta.
Per aquesta raó, ha demanat a l’administració mesurades per reduir aquest sobrecost, com ja ocorre en altres països europeus, com a ajudes directes o desgravaments.
A Catalunya, una de cada 204 persones sofreix celiaquia i el 80% dels celíacs no estan diagnosticats, a més de que la detecció de la malaltia triga uns set anys a produir-se.