Es difon la primera imatge que s’ha captat mai d’un forat negre

  • El projecte encarregat d'aconseguir aquesta fita és l'Event Horizon Telescope (EHT), una xarxa de vuit observatoris ubicats en diferents punts del món

VilaWeb

Redacció

10.04.2019 - 15:21
Actualització: 11.04.2019 - 10:23

En una conferència de premsa feta a Brussel·les i transmesa simultàniament a Santiago de Xile, Xangai, Tòquio, Taipei i Washington, s’ha mostrat la primera imatge que s’ha captat mai d’un forat negre.

El projecte encarregat d’aconseguir aquesta fita és l’Event Horizon Telescope (EHT), una xarxa de vuit observatoris ubicats en diferents punts del món. L’EHT és una col·laboració internacional encaminada a observar el forat negre supermassiu situat a la galàxia M87, a 53.300.000 d’anys llum. Aquesta col·laboració va començar en 2017.

La imatge mostra un anell brillant format quan la llum es corba en la gravetat intensa al voltant d’un forat negre que és 6.500 milions de vegades més massiu que el Sol, d’acord amb els càlculs realitzats a partir de l’observació.

Dos astrònoms valencians han participat en aquesta fita científica. D’una banda, Rebecca Azulay, investigadora postdoctoral finançada per la Generalitat Valenciana a través de la convocatòria APOSTD, i que treballa actualment al Departament d’Astronomia i Astrofísica i en l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, ha participat en les observacions des del telescopi IRAM situat a Sierra Nevada (Granada). Azulay, a més, ha format part de l’equip de treball encarregat de configurar l’equipament tècnic d’aquesta antena.

D’altra banda, Iván Martí-Vidal, de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), va dissenyar els algoritmes que van permetre combinar les dades d’ALMA (l’element més sensible de l’EHT) amb la resta de radiotelescopis. Martí-Vidal és a més coordinador del grup de polarimetria (el principal objectiu és estudiar el paper dels camps magnètics en les proximitats del forat negre).

Així mateix, també és l’investigador principal del projecte ‘Generació Talent‘ d’excel·lència investigadora, subvencionat per la Generalitat Valenciana, que iniciarà al juny d’aquest any a l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor