Es compleixen vint-i-cinc anys del genocidi de Srebrenica

  • Els dos principals responsables, Karadzic i Mladic, foren condemnats a cadena perpètua, però molts dels executors han viscut vint-i-cinc anys impunes

VilaWeb
Redacció
11.07.2020 - 13:38

Avui es compleix un quart de segle del genocidi de Srebrenica, a Bòsnia i Hercegovina. L’11 de juliol del 1995, les forces armades sèrbies van massacrar 8.372 civils musulmans bosnians, homes i nens. El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha reconegut en un missatge commemoratiu aquesta setmana que va ser el fracàs més gran de la comunitat internacional i ho va descriure com ‘una ferida oberta en el cor d’Europa’.

La comunitat internacional, i especialment els cascs blaus dels Països Baixos, van romandre passius davant la matança. Els cascs blaus havien de garantir la seguretat dels bosnians, però els van lliurat a les tropes sèrbies. Srebrenica va ser el genocidi més brutal en terres europees des de l’holocaust jueu.

Srebrenica: com es calcula el deu per cent de responsabilitat en un
genocidi de més de vuit mil morts?

La matança de Srebrenica fou la culminació de quatre anys de guerra i neteja ètnica, camps de concentració, expulsions massives i violacions de drets humans a Bòsnia i Hercegovina durant la guerra dels Balcans. Els dos màxims responsables, el líder polític dels serbobosnians Radovan Karadzic i l’executor directe de l’operació, el comandant Ratko Mladic, van ser condemnats a cadena perpètua després de ser jutjats al Tribunal Internacional de Justícia de l’Haia.

No obstant això, Karadzic i Mladic són només la punta de l’iceberg. Desenes d’implicats han escapat impunes mentre les autoritats sèrbies, per part seva, continuen mantenint la seva negativa a reconèixer la massacre. També s’estima que les forces sèrbies van violar entre 20.000 i 50.000 dones.

La massacre va ser el detonant de la iniciativa del Consell de Seguretat de Nacions Unides per a crear el Tribunal Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia (TPIY), amb un mandat sobre genocidi, crims contra la humanitat i crims de guerra.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor