Commemoració del centenari de la creació d’Estat Català

  • El partit fundat per Francesc Macià va ser la primera organització independentista a Catalunya

VilaWeb
Fotografia: ERC Catalunya Nord
Redacció
20.11.2021 - 21:50
Actualització: 21.11.2021 - 17:59

Catalunya Nord ha estat l’escenari avui del primer acte públic de commemoració del centenari de la creació d’Estat Català. El partit, fundat per Francesc Macià, va ser la primera organització independentista a Catalunya i va ser l’impulsor dels fets de Prats de Molló, on l’Avi i un parell de centenars de voluntaris més van intentar el novembre del 1926 d’alliberar Catalunya, per les armes, de la dictadura de Miguel Primo de Rivera.

Per tal de commemorar aquests fets, la població del Vallespir ha acollit ofrenes florals davant els monuments a Francesc Macià, als voluntaris i a Jacint Verdaguer. Hi haurà un parlament a vil·la Denise, que va ser el quarter logístic dels voluntaris, i la presentació del Diccionari biogràfic d’Estat Català. Aquest llibre ha estat editat per la Comissió Cent Anys d’Estat Català i la Fundació Reeixida, amb el suport de Memorial Democràtic.

L’obra té quinze pàgines amb fotografies de l’organització independentista. Ha estat un treball conjunt de catorze autors, coordinats per Fermí Rubiralta i Tomàs Callau. Els autors són Agustí Barrera, Josep-Lluís Carod-Rovira, Juli Cuéllar, Ferran Dalmau, Oriol Falguera, Xavier Ferré, Marc Macià, Jordi Miró, Frederic-Josep Porta, Jaume Renyer, Marc Santasusana, Josep Sort, Robert Surroca i l’aportació de Daniela Grau.

 

Els fets de Prats de Molló

Estat Català és principalment conegut per haver impulsat els fets de Prats de Molló, un intent d’insurrecció armada que pretenia de penetrar al Principat des de Catalunya Nord per proclamar la República Catalana. Finançats per independentistes exiliats a l’Argentina, Cuba i els Estats Units, l’organització va ser capaç d’armar i uniformar un parell de centenars d’homes.

L’impulsor de la iniciativa va ser Macià, que en aquell moment es trobava exiliat a França arran del cop d’estat de Miguel Primo de Rivera. Bo i aprofitant la seva formació –Macià havia estat oficial de l’exèrcit espanyol– i amb el suport econòmic provinent d’Amèrica, va estructurar un exèrcit paramilitar amb soldats antifeixistes italians entrenats per a la guerra.

Tot i això, el 4 de novembre de 1926, l’estat major d’Estat Català era detingut i es frustrava l’operació. Molts dels detinguts, vora vuitanta-sis, van ser deportats a Bèlgica i els dirigents van ser jutjats a París, on es van declarar en tot moment independentistes, democràtics i revolucionaris. Malgrat que el cop va fracassar, l’acció impulsada per Macià va ser un èxit propagandístic per a la causa independentista catalana. L’Avi es va convertir en un símbol tant dins com fora dels Països Catalans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor