19.09.2021 - 22:00
|
Actualització: 20.09.2021 - 12:39
Passades les 16.00 s’ha produït l’erupció d’un volcà situat a Cabeza de la Vaca a l’illa de la Palma, a les Canàries. Minuts més tard, se n’han registrades dues més. I ara hi ha, pel cap baix, més de set boques que expulsen material. El fenomen ha originat un cúmul de cendra i fum, i també foc, que va baixant muntanya avall i genera, al seu pas, incendis de vegetació.
[FOTOGRAFIES I VÍDEOS] Les imatges més impactants de l’erupció d’un volcà a la Palma
La lava avança lentament. Actualment ja ha afectat els primers habitatges del municipi de El Paso, que havien estat desallotjats prèviament. També ha arribat a una carretera pròxima a la zona. Hi ha força massa forestal afectada, encara que els bombers han informat que de moment no hi ha cap incendi forestal provocat pel volcà.
Segons ha detallat la Guàrdia Civil hi hauria almenys cinc mil evacuats de El Paso, Tazacorte i Los Llanos de Aridane.
Activitat sísmica molt intensa
La primera notícia de l’erupció l’ha donada l’Institut de Volcanologia de les Canàries en un piulet. Fa dies que els científics estudien l’evolució sísmica de l’illa, que havia augmentat de manera alarmant. Per tant, l’explosió del volcà era esperada tant pels tècnics com per les autoritats. D’ençà del dissabte 11 de setembre s’han registrat uns 20.000 moviments sísmics a l’illa.
ACABA DE COMENZAR LA ERUPCIÓN EN LA PALMA. ESTAS IMÁGENES HAN SIDO GRABADAS POR PERSONAL DE INVOLCAN. pic.twitter.com/CjdR7ZnKzh
— INVOLCAN (@involcan) September 19, 2021
El Comitè Científic del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per Risc Volcànic havia recomanat al Comitè Director de Pla l’evacuació preventiva de la població després de veure que l’activitat sísmica havia assolit el seu punt màxim. Vora 300 veïns que ja havien estat previnguts han estat evacuats. El president del consell insular ha informat que tots els veïns estan localitzats i que no hi ha hagut cap ferit.
Les autoritats recomanen la població que no s’acosti a la zona del volcà. Els tècnics han informat que el fum i el material que expulsen els cinc focus no són tòxics. L’aeroport de la Palma continua obert, però les companyies aèries han rebut la recomanació de suspendre els vols d’entrada o sortida de l’illa.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha cancel·lat un viatge que tenia previst als Estats Units i volarà a l’illa per seguir de prop l’evolució del volcà.
📹Imágenes tomadas esta tarde por el avión de coordinación y observación (ACO) @mitecogob en la zona de la #ErupciónLaPalma para la monitorización y el seguimiento de la actividad volcánica pic.twitter.com/TZ9x5qDV3h
— 1-1-2 Canarias (@112canarias) September 19, 2021
Segons que ha informat l’Institut Geogràfic Nacional, avui s’han registrat a l’illa milers de moviments sísmics, el més fort ha estat de magnitud 3,8.
La lava toma terreno en La Palma pic.twitter.com/4xzyFcCu5w
— rafaleon (@rafaleonortega) September 19, 2021
Com ha sigut aquesta erupció volcànica?
Els vulcanòlegs han descrit aquestes erupcions de la Palma com a fissurals estrombolianes. Es fan clevills al sòl i a través d’aquestes obertures es produeixen erupcions explosives separades per períodes de calma que poden durar més o menys. El procés d’explosió té a veure amb la bombolla de gasos alliberats pel magma. Els productes piroplàstics que allibera el volcà reben el nom de bombes, si tenen un diàmetre superior als 64 mil·límetres, o lapil·lis, si són més menuts. Aquest material es diposita sobre el terreny i fa xicotetes acumulacions. El nom d’aquesta varietat d’erupcions agafa el nom del volcà Stromboli, a les illes Eòlies, un petit arxipèlag proper a l’illa de Sicília.
El Teneguia, fa cinquanta anys
Aquest volcà que avui ha entrat en erupció, a l’anomenada Cumbre Vieja a l’illa canària de la Palma, estava en repòs des del segle XVII. L’última erupció que es recorda a l’illa va ser la del volcà Teneguia, l’any 1971, que va generar rius de lava que arribaven a la mar i va durar més d’una setmana.