Erra defensa el pragmatisme de negociar amb el PSOE: “Ens hem adonat que ens toca agafar responsabilitat”

  • La presidenta del parlament demana a Aragonès "gestos reals" perquè comenci a haver-hi acords entre independentistes

VilaWeb
Imatge d'arxiu de la presidenta del parlament, Anna Erra (fotografia: ACN).

ACN

06.01.2024 - 09:55

La presidenta del parlament, Anna Erra, ha defensat el pragmatisme de Junts a l’hora de negociar amb el PSOE a Madrid. “Ens hem adonat que a Junts ara li toca agafar el paper de la responsabilitat”, ha dit en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Ha remarcat que el que ha fet el partit és “saber jugar el joc que s’ha trobat” per avançar. De totes maneres, ha garantit que sempre mantenen una vigilància atenta perquè no els enredin en els acords. D’altra banda, Erra ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que faci “gestos reals” perquè comenci a haver-hi acords entre independentistes. “Tots parlem d’unitat, però s’ha de demostrar amb gestos”, ha dit Erra.

Segons la presidenta del parlament, tot i que tot l’independentisme rema pel mateix, encara va una mica per separat. Precisament per això, ha dit que per aconseguir una proposta consensuada per avançar cap a la independència caldrien gestos. “Hem de començar a fer acostaments i trobar punts d’acord, que no quedi només en un ‘dir, dir i dir’ i es vegi amb fets”, ha demanat Erra. Un exemple d’això, creu, seria fer trobades i treure’n petits acords inicials que permetessin de generar complicitats i confiances. “El més important no és només seure, sinó que surtin acords”, ha insistit.

La presidenta del parlament ha remarcat que seria una gran lliçó de país que es pogués demostrar que l’independentisme és capaç de tornar a trobar punts d’acord. Erra, en canvi, no ha donat importància a quin espai s’haurien de produir aquests acostaments.

A banda, la presidenta ha replicat a la proposta d’Aragonès sobre un hipotètic referèndum, que en una entrevista a l’ACN va defensar que preguntés per la independència de Catalunya, però va obrir la porta a afegir-hi alguna altra proposta. Erra no ha volgut entrar a valorar com hauria de ser la pregunta del referèndum, però sí que li ha retret que el plantejament ha de ser el màxim de consensuat possible amb tot el moviment.

En aquesta línia, ha assenyalat que l’independentisme, que assegura que està una mica desanimat, i demana als partits que facin les coses conjuntament o de manera més consensuada. Per això, creu, caldria que totes les propostes tinguin un factor d’unitat i busquin el consens.

“Pragmatisme” de Junts

Més enllà de l’entesa entre independentistes, Erra s’ha referit a la política d’aliances de Junts amb les altres formacions, també al congrés espanyol. Així, la presidenta del parlament ha justificat el gir discursiu de Junts, que finalment va permetre la investidura de Pedro Sánchez com a nou president del govern espanyol. Segons Erra,  el que ha fet Junts és una aposta pel “pragmatisme” per “veritablement aconseguir coses que beneficiïn Catalunya”.

“Senzillament el que fem és saber jugar el joc que ens hem trobat”, ha resumit, i ha afegit que juguen les cartes que tenen per millorar cada ciutat i el país.

En aquesta línia, Erra no s’ha tancat a parlar amb cap partit, tampoc amb el PP, i ha assegurat que durant les negociacions per a la investidura de Sánchez van parlar amb tothom. “Sempre estem oberts a parlar amb tots els partits amb els que es pugui parlar i els que siguin totalment democràtics”, ha destacat.

En el cas concret del pacte amb el PSOE per a la investidura de Sánchez ha afirmat que estan actuant “amb tota la desconfiança” i ha insistit en la idea de “cobrar per avançat”.

Puigdemont, el millor candidat de Junts a Catalunya

D’altra banda, Erra també s’ha referit al president Carles Puigdemont, que actualment es troba a l’exili, però que podria veure com canvia la seva situació si s’aprova i aplica la llei d’amnistia. S’ha mostrat partidària que si Puigdemont pot tornar a Catalunya, encapçali la candidatura de Junts a les pròximes eleccions catalanes, previstes per al febrer del 2025. “Personalment, per a mi, oi tant; indubtablement”, ha respost.

Tot i que ha remarcat que ha de ser Puigdemont qui decideixi quin paper hi jugarà, ha dit que tant ella com molta gent de Junts i del país estarien molt contents si fos el candidat.

Abans de les eleccions catalanes, però, es faran els comicis al Parlament Europeu, previstos per aquesta primavera. A les últimes eleccions europees, el cap de llista de Junts va ser Puigdemont. Si finalment es decantés per prioritzar Catalunya –en un hipotètic retorn al país–, Erra ha dit que es perdria un actiu a l’eurocambra i que també sabria greu, però ha insistit que qui ho haurà de decidir és Puigdemont.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor