Erdogan diu que l’assassinat de Khaixoggi va ser ‘planificat’ i ‘cruel’

  • El president turc ha demanat que els divuit sospitosos pel cas siguin jutjats a Turquia

VilaWeb

Redacció

23.10.2018 - 12:11
Actualització: 23.10.2018 - 23:41

El president de Turquia, Recep Tayyib Erdogan, ha comparegut avui per informar que el periodista saudita va ser assassinat a l’ambaixada saudita a Istambul ‘de manera cruel’ i ‘planificada’. Així, ha afirmat que ‘la informació i les proves’ recollides fins ara indiquen que va ser ‘una operació planificada’ per matar-lo. Una versió en contra de les explicacions oficials de la monarquia dels Saüd, que havia dit que la mort del periodista va ser causa d’un enfrontament accidental entre els agents de l’ambaixada i Jamal Khaixoggi.

A més, Erdogan ha explicat que hi ha divuit investigats pel crim. Per això, ha demanat que siguin jutjats a Istambul i no als tribunals de l’Aràbia Saudita, i que trucarà al monarca Salman per a demanar-li. També ha considerat que cal que la comunitat internacional s’impliqui en la investigació ‘imparcial’ per trobar el cos de Khaixoggi i els motius del seu assassinat: ‘No dubto de la sinceritat del rei saudita, però cal una delegació realment imparcial que investigui els fets’.

En aquest sentit, el president turc assegura que ‘un oficial saudita’ va assegurar a les autoritats turques que ‘el cos va ser entregat a un conspirador local’. Per això, Erdogan ha exigit que Riad reveli la identitat d’aquesta persona.

Restes del cos al jardí del cònsul saudita a Turquia
La cadena britànica SkyNews ha publicat que parts del cos del periodista han aparegut al jardí de la casa del cònsol saudita, situat a uns cinc-cents metres del consulat saudita a Istambul. Les fonts del mitjà, segons publica, diuen que el cos han estat tallats i la cara desfigurada.

El periodista i dissident saudita va desaparèixer el 2 d’octubre, quan va anar al consolat saudita a Istanbul per a recollir uns documents per a la llicència de matrimoni. En un primer moment, l’Aràbia Saudita va provar de desvincular-se de la mort del periodista i va assegurar que el periodista havia sortit de l’ambaixada pel seu propi preu. Després de les pressions i les evidències, va rectificar i va dir que Khaixoggi havia mort en enfrontar-se amb altres agents de l’ambaixada.

Avui Erdogan ha relatat que el mateix dia un grup de quinze membres dels serveis d’intel·ligència saudites van viatjar a la capital de Turquia. Segons Erdogan, sis d’aquests van retornar a l’Aràbia Saudita al cap de poques hores i un d’ells tenia una ‘aparença similar a la de Khaixoggi’, ja que duia ‘les mateixes ulleres, vestimenta i barba’. Per la seva banda, les autoritats turques també van iniciar les seves investigacions estant ‘en contacte’ amb Riad.

Erdogan no fa esment a les imatges del crim
La setmana passada, just després de conéixer-se la desaparició, el diari turc Sabah va informar que el periodista hauria gravat el seu assassinat amb el rellotge intel·ligent que portava. El mitjà va explicar que va sincronitzar el seu rellotge intel·ligent amb el telèfon de la seva xicota, que era a l’exterior.

El diari The Washington Post, pel qual escrivia Khaixoggi, ja assegurava que hi havia documents d’àudio i vídeo del crim, i que el cos va ser desmembrat. Uns documents als quals Ergodan no s’hi ha referit avui.

Reacció internacional
La mort de Khaixoggi ha remogut les relacions internacionals. El president dels Estats Units, Donald Trump, va demanar que hi hagués una investigació a fons però va negar-se a aturar qualsevol relació comercial amb l’Aràbia Saudita. Una situació similar a la reacció de França i Gran Bretanya, que van condemnar els fets però, en canvi, no han fet cap més anunci per a prendre mesures.

En canvi, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va anunciar que el seu executiu ha suspès la venda d’armes a l’Aràbia Saudita mentre no s’aclareixin les circumstàncies de l’assassinat de Khaixoggi. Ahir, a més, el ministre d’Economia d’Alemanya, Peter Altmaier, va demanar que els altres països de la Unió Europea també suspenguin la venda d’armes a l’Aràbia Saudita. Encara que cap país més hagi fet passos perquè sigui així.

El govern espanyol, per la seva banda, és la definida pel ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, qui va descartar un moviment com el d’Alemanya. ‘No s’ha de barrejar una cosa amb una altra’, va dir. També va demanar que cap país no prengués represàlies contra l’Aràbia Saudita.

Segons l’Institut Internacional per a la Pau d’Estocolm, Espanya va ser el tercer país que va vendre més material bèl·lic va vendre a l’Aràbia Saudita entre el 2012 i el 2016.

Més informació: Quants diners fa Espanya venent armament a l’Aràbia Saudita?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor