15.07.2016 - 18:26
|
Actualització: 16.07.2016 - 04:03
Ha obert la recerca a empreses d’altres nínxols d’activitat
TARRAGONA, 15 (EUROPA PRESS)
L’empresa química Ercros ha contactat sense èxit amb més de 1.700 empreses per buscar interessats a continuar l’activitat productiva a la seva planta de Flix (Tarragona), que tancarà el desembre del 2017 com a molt tard després de descartar actualitzar-la tecnològicament per complir la normativa europea.
Així ho ha explicat el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, en una resposta parlamentària sobre la situació d’Ercros a Flix, que ha afirmat que la Generalitat “està seguint molt de prop”, amb reunions mensuals o bimensuals des del 2015 amb la direcció de l’empresa i l’ajuntament.
Ercros ha anunciat l’abril la pròrroga d’un any del contracte amb la consultora especialitzada en reindustrialitzacions MOA BPI en el marc del pla de recerca de nous projectes capaços de generar ocupació a Flix, seguint l’acord establert entre la Generalitat, l’Ajuntament de Flix i la companyia.
Durant la primera fase del projecte, la consultora es va posar en contacte amb 770 empreses que operen a Espanya en sectors afins a l’activitat d’Ercros, com és la química bàsica i intermèdia, el reciclatge i tractament de residus, i la fabricació de plàstics, resines i detergents.
En aquesta la nova fase iniciada l’abril es va ampliar la prospecció a altres nínxols d’activitat i es va obrir la recerca a empreses europees i companyies que treballen amb el sector públic, “de moment sense confirmar cap projecte”, ha exposat Baiget, que ha indicat que hi ha hagut uns 1.000 contactes amb empreses de sectors diversos.
INCENTIUS PER EVITAR PÈRDUA DE FEINA
Aquest pla es va posar en marxa per fer davant de la pèrdua de feina derivada de la reestructuració de les plantes productives que té Ercros a Flix, i l’oferta de terra inclou diverses parcel·les que sumen 200.000 metres quadrats.
A les empreses interessades se’ls ofereix la possibilitat de fer ús del terra en règim de lloguer o venda i una bonificació del 95% en els impostos municipals sobre edificacions, instal·lacions i obres, així com un 50% de bonificació a l’impost d’activitats empresarials.
Ercros també planteja la possibilitat de coinvertir en projectes que puguin aprofitar sinergies amb els seus processos productius.
Segons l’empresa, les empreses que s’instal·lin a l’espai podran beneficiar-se d’una estructura de costos competitiva, un elevat cabal d’aigua per als processos productius, estació fisioquímica per al tractament d’aigua, abocador industrial i un apartador de ferrocarril propi, entre d’altres.
PLA EMPRESARIAL
Ercros va anunciar el maig que preveia invertir 53,7 milions d’euros entre aquest any i el 2020 per adaptar-se a la normativa europea, que obliga a deixar de produir clor mitjançant la tecnologia de mercuri a partir de desembre del 2017.
Això suposarà el tancament de les plantes que fabriquen aquest material a Flix i Vila-seca (Tarragona) el 2017 i l’acomiadament d’uns 135 treballadors (75 a Flix i 60 a Vila-seca), mentre que augmentarà la capacitat productiva de les plantes que fabriquen clor a través de membranes: una altra part de la factoria de Vila-seca i la ubicada a Sabiñánigo (Osca).
Actualment, el 62% del negoci d’Ercros l’aporten les divisions de química bàsica (41%) i plàstics (21%), que són les que estan associades al clor, mentre que un 30% correspon a química intermèdia i el 8% restant a farmàcia; la intenció del grup químic a mitjà termini és invertir aquests percentatges i que el negoci vinculat al clor redueixi el seu pes fins a gairebé el 40%.