02.11.2023 - 18:15
|
Actualització: 29.11.2023 - 13:41
ERC ha pactat amb el PSOE la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol a canvi de l’amnistia, la condonació de part del deute de la Generalitat amb el FLA, finançament extra per als Mossos d’Esquadra, l’administració de justícia i la recerca, i el traspàs de Rodalia a una empresa mixta, participada per l’estat espanyol i la Generalitat de Catalunya, en la qual hi haurà participació majoritària catalana i el president serà nomenat pel govern català. “Hi ha també la garantia d’aportar els recursos necessaris per al bon funcionament de la xarxa. No serà una tasca senzilla, perquè durant molts anys el govern espanyol ha fet deixadesa de les seves obligacions”, ha reconegut Oriol Junqueras en una compareixença de premsa. Podeu consultar ací el pacte:
Junqueras ha defensat que el pacte inclou “el traspàs íntegre de Rodalia, de les vies i les catenàries, de la senyalització, estacions i el programa informàtic”, amb el compromís de la inversió necessària. Preguntat si ho considerava un traspàs integral, ha reconegut que “la millor garantia de futur per als trens és la independència”, però ha afegit: “En aquest cas concret, l’empresa tindrà una participació majoritària del govern de Catalunya. És una garantia que les decisions que es prenguin es prendran vetllant pels interessos de la Generalitat.”
Al document de l’acord s’estableix la creació de l’empresa mercantil Rodalies de Catalunya amb la participació majoritària de la Generalitat, però que tindrà un consell d’administració paritari entre la Generalitat i l’estat espanyol. El president, que serà proposat per la Generalitat, tindrà un vot de qualitat en la presa de decisions. Ara bé, els acords que siguin considerats estratègics segons els estatuts requeriran una majoria qualificada del consell.
També és important de remarcar la literalitat del document en relació amb el traspàs de la titularitat de la infrastructura ferroviària que s’explotin de manera exclusiva per la Generalitat. No es defineix totes les línies que s’hi inclouran, sinó que s’estableix un mínim: “Entre els trams d’infrastructura que seran objecte de traspàs, s’hi inclouran, com a mínim, la línia del Maresme de la R1, la línia Papiol – l’Hospitalet – Vic – Puigcerdà de la R3 i la línia Sant Vicenç de Calders de la línia R2“.
Junqueras ha reiterat que el govern espanyol s’ha compromès a assumir “el dèficit de finançament que fins ara no ha assumit”. I ha avisat: “Si no l’assumís, l’acord decauria i els nostres altres compromisos també.” En un sentit similar, ha evitat de dir quan es completaria el traspàs, però ha dit que al govern espanyol li interessa de fer-ho per conservar ERC com a soci durant la legislatura. Segons el document de l’acord, es constituirà una comissió entre la Generalitat i l’estat espanyol que determinarà l’adequació o el desplegament per a fer possible el traspàs, i les condicions econòmiques que comportaria.
Amnistia i aprofundiment de la taula de diàleg
L’acord també inclou la tramitació d’una llei d’amnistia, que es registrarà al congrés espanyol ben aviat. Una amnistia que, segons que ha dit Junqueras, serà “per a tothom, sense exclusions”. “Per als qui van participar d’alguna manera en el 9-N o el Primer d’Octubre, dels CDR o el Tsunami Democràtic, i per als qui van participar en manifestacions en contra de sentències marcadament injustes”, ha afegit.
Pocs minuts abans de la compareixença de Junqueras, el ministre de la Presidència espanyol, Félix Bolaños, ja havia avançat el contingut de l’acord en una compareixença a la seu del PSC. Segons Bolaños, l’acord inclou l’aprofundiment de la taula de diàleg entre governs i la creació d’una taula de partits per a acompanyar la que ja existeix. Sobre això, Junqueras ha dit que el més important per a resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol era el diàleg entre governs, que són els representants legítims dels ciutadans. “Qui ha de negociar en nom de Catalunya és el govern, no uns partits en particular, i qui ha de negociar en nom de l’estat espanyol és el govern espanyol”, ha dit. Tot i això, ha dit que no s’oposaven a la creació d’una taula de partits. “Però això no exclou ni elimina l’existència d’una taula de negociació entre els dos governs, que s’ha de mantenir”, ha deixat clar.
A banda, Junqueras també ha dit que la taula de diàleg incorporarà la figura d’un verificador “de prestigi reconegut“, però no n’ha donat ni el nom ni gaires detalls. Al document de l’acord s’estableix que paral·lelament a la taula, es crearà un espai de negociació entre el PSOE i ERC per a “acompanyar, verificar i fer seguiment de tot el procés de negociació i dels acords als quals s’arribi, amb la finalitat que les propostes que arribin a la taula de diàleg, negociació i acord comptin amb un ritme de treball constant i amb un grau òptim de debat i compromís polític i puguin implementar-se durant la present legislatura”. “Amb aquesta finalitat, es designarà de mutu acord una persona de prestigi reconegut per a fer les tasques esmentades”, acaba.
Condonació de 15.000 milions d’euros de deute
El president d’ERC també ha anunciat que l’acord inclou una reducció de 15.o00 milions d’euros de deute de la Generalitat amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), que significarà l’estalvi de 1.300 milions d’euros que s’haurien hagut de pagar en forma d’interessos. “Aquest deute té com a origen el dèficit fiscal que pateix el nostre país. Amb el fet que la societat catalana paga amb imposts molt menys del que després rep per part del govern espanyol. Cada any, cada ciutadà de Catalunya veu com uns 3.000 euros pagats en imposts no li són retornats de cap manera”, ha recordat.
En aquest sentit, ha dit que l’acord també reduïa el dèficit fiscal amb el compromís de finançament concret per als Mossos d’Esquadra –que rebran 1.600 milions d’euros fins al 2030–, per a l’administració de justícia i per a la recerca.