ERC registra la primera iniciativa en occità per impulsar-lo a totes les administracions

  • L'objectiu és equiparar-la amb la resta de llengües oficials en tots els àmbits de l'administració

VilaWeb

EFE

04.10.2023 - 16:16
Actualització: 04.10.2023 - 17:35

ERC ha registrat la seva primera iniciativa en occità, en què insta precisament a equiparar aquesta llengua amb la resta de llengües oficials en tots els àmbits de l’administració i perquè quedin garantits els drets lingüístics dels seus habitants.

ERC ja va registrar al setembre la seva primera iniciativa en català per treure l’obligatorietat dels esportistes a acudir a la selecció si són convocats. Ara, ha tornat a presentar dues proposicions no de llei utilitzant les llengües cooficials després que hagi estat aprovada la reforma del Reglament de la Cambra, que així ho permet. En aquest sentit, el grup parlamentari l’ha escrit per debatre al ple del Congrés, i demana equiparar l’ús d’aquesta llengua al del català, l’èuscar i el gallec a l’administració general de l’estat espanyol i als altres organismes i institucions, així com establir per llei l’assignació de fons estructurals estatals per a l’Institut d’Estudis Aranesos-Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana.

“És important destacar que la situació sociolingüística d’ús habitual de l’occità a la Vall d’Aran i a Catalunya és preocupant, ja que es perden parlants dia rere dia”, puntualitza el text de la iniciativa que recorda que l’estat espanyol va signar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d’Europa el 2001 i està obligat a protegir les llengües oficials contemplades pels estatuts d’autonomia respectius. L’altra iniciativa escrita en català és una proposició no de llei que insta el govern espanyol a impulsar una reforma constitucional que permeti que el País Valencià exerceixi les seves competències en matèria de dret foral civil valencià. ERC indica que la recuperació i actualització del dret civil valencià s’hauria de fer en els termes literals en què ho han proposat tant les Corts Valencianes, com l’Associació de Juristes Valencians, que encapçala aquesta reivindicació social des de fa anys.

Els dos escrits s’han registrat en la doble versió, en castellà i llengua oficial respectiva tal com és preceptiu segons la reforma reglamentària, que fixa un període de sis mesos perquè els serveis de la cambra s’adaptin i es pugui realitzar el registre només en la llengua oficial escollida.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor