02.01.2020 - 21:15
|
Actualització: 02.01.2020 - 21:32
TEMA DEL DIA
Investidura. Esquerra Republicana ha validat l’acord amb el PSOE per facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Cap sorpresa. Amb aquesta intenció es va presentar a les eleccions espanyoles a Catalunya, les va guanyar i ha executat el mandat electoral. En canvi del suport, ha pactat una mesa de diàleg entre governs que, si arriba a cap acord, haurà de ser votat en una consulta, ‘dins els mecanismes prevists o que puguin preveure’s en el marc del sistema jurídico-polític’. Un pacte coherent amb l’estratègia del partit, partidari del diàleg i d’ampliar la base a l’àrea metropolitana de Barcelona, però que no esmenta el dret d’autodeterminació ni proposa cap solució per als presos polítics i exiliats.
Més enllà del contingut de l’acord, el problema és que ERC no governa sola a la Generalitat de Catalunya. L’altre soci de govern, Junts per Catalunya, no hi ha participat, en aquesta negociació, i ha estat manifestament menystingut pel PSOE, com també la CUP, que té dos diputats al congrés espanyol. Un greu error d’estratègia, perquè si es vol que el pacte sigui efectiu l’ha d’assumir tot el govern de Catalunya i sobretot el president, Quim Torra, que se’n va assabentar per la premsa. És lògic que Junts per Catalunya no assumeixi el pacte, el critiqui per poc ambiciós i mantingui el rebuig a la investidura de Pedro Sánchez. Junts per Catalunya no compta per a la investidura de Sánchez, però és decisiva per a impulsar el diàleg. Sense el president Quim Torra, Sánchez no té interlocutor per a dialogar.
Per això Torra ha citat aquest matí el vice-president Pere Aragonès al Palau de la Generalitat, en una reunió que no ha durat ni una hora. Tot i que la relació entre ambdós és bona, Torra li ha expressat els dubtes sobre un acord que parla de mesa de diàleg sense contingut, calendari i garanties de compliment. Així mateix, li ha recordat que el govern va aprovar, amb els vots dels consellers d’ERC, que el diàleg tindria tres branques: autodeterminació, amnistia i fi de la repressió. Aragonès ha respost que tots tres temes són possibles en la mesa pactada per ERC, però Torra li ha comunicat que l’inici del diàleg l’han de pactar els dos presidents, quan Sánchez hagi estat investit, tal com van quedar en la conversa telefònica que van tenir el 17 de desembre. L’acord anterior pel diàleg amb Sánchez, la Declaració de Pedralbes, el van negociar braç a braç el vice-president Pere Aragonès i la consellera Elsa Artadi, amb la vice-presidenta espanyola Carmen Calvo. Va ser un acord entre governs, no pas entre partits. En canvi, sí que fou un acord entre partits el que va signar Artur Mas a la Moncloa amb José Luís Rodríguez Zapatero, d’esquena al govern de Pasqual Maragall, per retallar l’estatut. Aleshores va ser ERC que no va acceptar-lo i Maragall els va expulsar del govern.
Les crítiques de Junts per Catalunya al pacte ERC-PSOE no són pas les úniques que hi ha hagut a l’independentisme. També la CUP l’ha qualificat d’insuficient per a resoldre el conflicte català, perquè no inclou l’autodeterminació ni atura la repressió. I entitats com la Cambra de Comerç, presidida per Joan Canadell, ha lamentat que l’acord no inclogui el pagament de les inversions en infrastructures pendents ni l’alliberament dels presos i el retorn dels refugiats. Tot i les crítiques, el consell nacional d’ERC ha aprovat avui l’acord amb un ampli suport, tal com era previst. El text de l’acord no ha estat distribuït entre els consellers, només llegit, i la principal novetat que afegeix és que la mesa de diàleg s’ha de constituir quinze dies després de la constitució del govern espanyol. Aquest termini de quinze dies servirà per a mesurar el grau de credibilitat de Sánchez envers el diàleg, però primer s’hauran de posar d’acord ERC i Junts per Catalunya. A partir d’ara, tota la pressió recaurà sobre el president Torra, amb el permís de la Junta Electoral.
MÉS QÜESTIONS
Sánchez s’assegura el suport de Compromís en canvi d’un nou finançament. Compromís i el PSOE han arribat a un acord pel qual la coalició votarà a favor de la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Aquest pacte –que consta de quatre pàgines i nou punts– haurà de ser ratificat pels òrgans interns del partit. El govern espanyol s’hi compromet a reformar el sistema de finançament autonòmic durant la legislatura i a presentar una proposta durant els vuit primers mesos. També s’avé a assumir ‘de manera gradual’ l’aportació del 50% per al finançament del sistema de dependència; ‘resoldre el deute’ del Consorci València 2007 mitjançant una disposició addicional al pressupost; i complir la clàusula d’inversions territorialitzades de l’estatut. El portaveu de la coalició al congrés espanyol, Joan Baldoví, ha destacat el compromís de Sánchez i el PSOE amb el País Valencià, bo i dient que era ‘un dia per a la felicitat’ i confiant que l’acord permeti de millorar les condicions de vida dels valencians. ‘Sense Compromís, l’agenda valenciana hauria estat absent d’aquesta investidura’, ha remarcat, i ha afegit que és la primera vegada que una formació valencianista arriba a un acord de govern en clau de l’estat espanyol.
El nou Euromed connectarà València i Barcelona en 2 hores i 35 minuts. Canvis a l’eix mediterrani. 40 minuts menys durarà el viatge entre Alacant i Barcelona a partir del 13 de gener. Aquesta retallada de temps es deu al fet que els trens circularan per la via de gran velocitat, és a dir, que utilitzaran la nova variant de Vandellòs. De Barcelona a Alacant, el nou servei d’Euromed hi anirà en 4 hores i 20 minuts, amb una reducció del temps de viatge que oscil·la entre 40 i 33 minuts respecte al millor temps actual. Fins a València, la duració serà des de 2 hores i 35 minuts, amb una reducció entre 45 i 36 minuts. I fins a Castelló, una hora i 55 minuts, entre 45 i 23 minuts menys que ara. Entre les noves prestacions, incorpora el cotxe en silenci, fins ara exclusiu de l’AVE. El cotxe número 10 dels trens oferirà aquest servei a la classe turista, sense cost afegit per al client.
El Consell de Mallorca estrena una web amb recursos per a un ús correcte del català. Ja es pot navegar per la web llenguamallorca.cat, un portal en què la Direcció de Política Lingüística del Consell de Mallorca aplega recursos i ofereix eines per a promoure un ús normal i correcte de la llengua catalana. S’hi inclouen tant les accions de dinamització lingüística i promoció del català que es fan a Mallorca com recursos lingüístics de tota mena, informació sobre cursos i certificats de català, drets lingüístics o subvencions. La web va associada a un compte de Twitter, a un d’Instagram i a una pàgina de Facebook, amb el mateix nom, comptes que són actius de fa gairebé un any. A partir de la web es pot accedir a recursos per a aprendre bo i jugant i també a llistes de música en català. La consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha destacat que es manté el compromís amb la llengua catalana i que aquest nou portal recull informació i eines per ajudar els mallorquins a viure plenament en català.
LA XIFRA
160.000 vehicles han entrat a Andorra entre el 24 de desembre i el primer de gener, xifra que supera les previsions de tot el període fins a la diada de Reis. Ho ha confirmat el cap d’àrea de Mobilitat, Jaume Bonell, que ha assegurat que el bon estat de la neu i el bon temps han contribuït força al desbordament de les previsions.
TAL DIA COM AVUI
El 2 de gener de 1997 es va morir el filòleg Joan Coromines i Vigneux, un dels lingüistes catalans més destacats del segle XX i autor, entre més obres, del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana.