14.07.2020 - 13:07
ERC ha demanat la compareixença al congrés espanyol del ministre d’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, perquè doni sobre l’espionatge al president del parlament, Roger Torrent. Segons que han publicat El País i The Guardian, el telèfon mòbil de Torrent va ser espiat el 2019 amb el programa Pegasus, que només poden comprar governs per combatre el crim i el terrorisme. La investigació també explica que l’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel i Jordi Domingo, soci de l’ANC, també van ser espiats amb aquest sistema.
ERC considera responsable el govern espanyol i demana que Marlaska comparegui a la comissió d’Interior per aclarir les informacions sobre ‘els presumptes espionatges i intromissions a la intimitat de líders polítics catalans per part d’estructures governamentals’.
En un piulet, l’advocat d’Anna Gabriel, Olivier Peter, ha assenyalat com a responsable el servei d’espionatge espanyols i ha dit que si l’espionatge a Gabriel no estava autoritzat per les autoritats suïsses, suposa una violació de l’art. 271 Codi penal suís i del conveni d’aplicació de Schengen (art. 39 i següents).
….et, s'agissant d'Anna Gabriel, si une telle opération n'a pas été autorisée par les autorités suisses, elle constituerait une infraction à l'art. 271 Code pénal suisse et une violation de la Convention d'application Schengen (art. 39 et ss.).
— Olivier Peter (@Olivier_Ptr) July 14, 2020
Activistes i polítics denuncien l’espionatge
El president de la Generalitat Carles Puigdemont ha denunciat que ‘fa temps que l’estat espanyol no respecta l’estat de dret’, però diu que ‘el problema és que ni amb evidències tan irrefutables són capaços d’investigar-se a fons i dirimir responsabilitats’.
Fa temps que l'Estat espanyol no respecta l'estat de dret. El problema és que ni amb evidències tan irrefutables són capaços d'investigar-se a fons i dirimir responsabilitats. Un escàndol que no pot quedar impune! Tota la solidaritat amb @rogertorrenthttps://t.co/0HlRmqLBDz
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) July 14, 2020
El vice-president Oriol Junqueras ha escrit que ‘les clavegueres de l’estat tornen a perseguir l’independentisme’. ‘En un país democràtic i de dret no s’espia els rivals polítics. No pot quedar impune. S’ha d’investigar i exigir responsabilitats a l’estat’, ha afegit. En un piulet posterior, Junqueras ha recordat que ‘no és la primera vegada que les clavegueres de l’estat actuen contra l’independentisme’, com en la guerra bruta protagonitzada per l’ex-ministre d’Interior espanyol Jorge Fernández Díaz i l’ex-cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso.
Les clavegueres de l’Estat tornen a perseguir l’independentisme. En un país democràtic i de dret no s’espia als rivals polítics. No pot quedar impune. S’ha d’investigar i exigir responsabilitats a l’Estat. No aconseguiran aturar-nos.
https://t.co/zgZLgCjOU9— Oriol Junqueras 🎗️ (@junqueras) July 14, 2020
No és la primera vegada que les clavegueres de l'Estat actuen contra l'independentisme, ho vam veure amb De Alfonso i Fernández Díaz. No ens van aturar. Tampoc ens aturaran ara. La independència de Catalunya ja és irreversible. https://t.co/HafdLyhaR9
— Oriol Junqueras 🎗️ (@junqueras) July 14, 2020
Pere Aragonès, vice-president de la Generalitat, ha escrit que ‘la persecució contra les idees i l’independentisme no té ètica ni aturador’ i ha demanat una investigació i l’assumpció de responsabilitats.
La persecució contra les idees i l’independentisme no té ètica ni aturador. El president del @parlamentcat @rogertorrent espiat per una eina que només poden comprar els estats. Cal investigació i responsabilitats ja! Via @guardian https://t.co/BRtjdoYlQz
— Pere Aragonès i Garcia 🎗 (@perearagones) July 14, 2020
Jordi Puigneró, conseller de Polítiques digitals, ha escrit que ‘per coses com aquesta vam posar en marxa l’1 de gener l’Agència de ciberseguretat de Catalunya’.
Per coses com aquestes hem posat en marxa aquest 1 de Gener l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Perquè tenim dret a ciberdefensar-nos. https://t.co/3gG8hzfLLH
— Jordi Pu1gnerO (@jordiPuignero) July 14, 2020
La consellera i eurodiputada Clara Ponsatí ha escrit que ‘Espanya violarà qualsevol dret fonamental per a controlar la minoria nacional catalana’, pel que demana ‘quan s’adonaran les autoritats europees què passa?’. Ho ha dit compartint un piulet de Eva Galperin, directora de ciberseguretat d’Electronic Frontier Foundation, una organització de promoció i organització legal dels drets digitals, amb seu als Estats Units.
Spain will violate any fundamental right in order to control the Catalan national minority. When will the EU authorities at least acknowledge what is going on? https://t.co/tnIXy5IeC0
— Clara Ponsatí (@ClaraPonsati) July 14, 2020
Marietje Schaake, ex-eurodiputada neerlandesa i presidenta de CyberPeace Institute, que treballa pels drets digitals, ha escrit que és urgent restringir la venda i ús als governs de sistemes de vigilància fets per empreses privades.
The urgent need to curb the sale and use of government-grade surveillance systems made by private companies ‘hits home’ > Phone of top Catalan politician 'targeted by government-grade spyware' ↘️ https://t.co/4ygHJV5hck
— Marietje Schaake (@MarietjeSchaake) July 14, 2020
El diputat de la CUP, Carles Riera, ha denunciat que ‘la guerra bruta continua, les clavegueres de l’estat no s’aturen, la nostra lluita i la nostra dissidència tampoc’ i ha enviat un missatge de suport a Gabriel i Torrent.
La guerra bruta continua, les clavegueres de l’Estat no s’aturen, la nostra lluita i la nostra dissidència tampoc. La nostra solidaritat no es rendeix @AnnaGaSabate @rogertorrent https://t.co/UKT6HJjyG0
— Carles Riera (@carlesral) July 14, 2020
Marcel Mauri, vice-president d’Òmnium Cultural, ha enumerat el ‘llegat democràtic’ de Pedro Sánchez: ‘Empresonament de líders socials i polítics contra el criteri d’Amnistia Internacional, ús de la pandèmia per emblanquir la monarquia i espionatge de l’oposició política’.
Espionatge d'Estat entre els mesos d'abril i maig de 2019, en plenes eleccions.El llegat democràtic de Pedro Sánchez:
1⃣Empresonament de líders socials i polítics contra el criteri d'@amnesty.
2⃣Ús de la pandèmia per blanquejar la monarquia.
3⃣Espionatge de l'oposició política. https://t.co/WgSx2pMePx— Marcel Mauri de los Rios (@marcelmauri) July 14, 2020
Jaume Asens, president parlamentari d’Unides Podem, ha escrit que fa setmanes que exigeixen al congrés espanyol una comissió que investigui el paper de les clavegueres de l’estat. ‘Ahir va ser Podem, avui Roger Torrent. Fins quan continuaran negant-li el debat a la ciutadania?’, ha afegit.
Hace semanas que estamos exigiendo en el Congreso una comisión que investigue el papel de las cloacas. Ayer fue Podemos, hoy Roger Torrent ¿Hasta cuándo van a seguir negándole este debate a la ciudadanía? 👇https://t.co/N3MAcuD23d
— Jaume Asens (@Jaumeasens) July 14, 2020
Des del compte oficial, l’ANC ha dit que ‘la persecució i la vulneració de drets només reforcen les nostres conviccions’ i que ‘l’estat de dret a Espanya és pura façana i cau a trossos’. Tot seguit, ha enviat ‘tot el suport’, a Domingo, Gabriel i Torrent.
⬛️⬜️ La persecució i la vulneració de drets només reforcen les nostres conviccions. L'estat de dret a Espanya és pura façana i cau a trossos. Tot el suport a Jordi Domingo, soci de l'@ANC_Reus, a @AnnaGaSabate i al president del Parlament, @rogertorrent. #ObjectiuIndependència! https://t.co/MGV8DWWeMn
— Assemblea Nacional Catalana (@assemblea) July 14, 2020